• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

20.05.2019

10:24

(VIDEO) MOJA VELIKA MRSNA PRAVOSLAVNA SVADBA! Ovako izgledaju srpska venčanja!

Live TV

(VIDEO) MOJA VELIKA MRSNA PRAVOSLAVNA SVADBA! Ovako izgledaju srpska venčanja!

Podeli vest

Svadbena zvona ovog maja čuju se širom Srbije. Okićen venac na kapiji siguran je znak da će uskoro u tom domu mladenci započeti svoj zajednički život, prateći stare običaje. Ove nedelje u Čačku je zakazano čak 12 venčanja, pa mnogo zvanice trče sa jednog slavlja na drugo

"Ništa me ne pitajte, pre podne idem na svadbu kod sestre, a uveče kod druga. Moram da stignem na obe jer red je, a što se mora nije teško", uz osmeh kaže Nenad Paunović iz Čačka. 

Foto: RINA

Biti gost na jednoj pravoj, velikoj srpskoj i mrsnoj svadbi nije nimalo lako. Morate krenuti spremnog želuca i punog novčanika, jer taj dan podrazumeva celodnevno veselje uz trubače, dobru hranu i piće.

Foto: RINA

A sve počinje oko 11 časova, kad mladoženja spreman kao zapeta puška sa svatovima kreće po devojku.

Kad kolona, sa barjaktarem i srpskom zastavu na čelu stigne do mladine kuće tek tad nastaju prave peripetije za mladoženju. On mora da pogodi jabuku koju je visoko u dvorištu postavio tast.

Foto: RINA

"Jabuka je simbol da je devojka zrela za udaju, a zet se mora pokazati kao spretan, ne možemo je dati bilo kome", ispričao je Milovoje koji je ovog maja udao treću kćerku i kaže da su do sada zetovi dobro gađali i to iz prve.

Foto: RINA

Međutim, mlada ne izlazi iz kuće dok dever ne odreši kesu. A koliko devojka vredi odlučuje njen brat.  Kad sve to prođe - svadba može da počne! Pre 30 godina svadbeno veselje trajalo je tri dana i nije se moglo zamisliti bez prasića koji se okreću na ražnju, tetkinih torti i jela koja su spremale komšinice i služile ispod šatre.

Foto: RINA

Danas je ipak malo drugačija priča, pa su se svatovi preselili u restorane, a mladenci dosta pažnje poklanjaju dekoraciji i mladenačkom plesu. Ali kod nekih porodica ostali su i stari običaji 
koji se i danas praktikuju, kao što je pojavljivanje lažne mlade ili lažno venčanje mladoženjih roditelja.

Kako stvari stoje, ukoliko planirate da se venčate sledećeg proleća, počnite svoju salu da tražite na vreme, jer su u Šumadiji skoro sve popunjene mesecima unapred.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija