• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: The Mirror

09.07.2019

09:45

(FOTO/VIDEO) ISPLIVALI NEPOZNATI DETALJI O ČOVEKU KOJI JE PRVI KROČIO NA MESEC! Nil Armstrong se plašio za svoj život!

Live TV

(FOTO/VIDEO) ISPLIVALI NEPOZNATI DETALJI O ČOVEKU KOJI JE PRVI KROČIO NA MESEC! Nil Armstrong se plašio za svoj život!

Podeli vest

Zašto je čovek koji je kročivši na Mesec izgovorio sada već čuvenu rečenicu "ovo je mali korak za čoveka, veliki za čovečanstvo" izbegavao pojavljivanje u javnosti i sve ono što teret slave podrazumeva - otkriva nova knjiga posvećena misterioznom američkom astronautu

Mark, sin Nila Armstronga, kaže da je njegov otac dnevno dobijao i po više hiljada pisama iako nije želeo slavu. Drugi sin, Erik, dodaje da Nil nije sebe video kao američkog heroja. Slično tvrdi i Džejms Hensen, autor Armstrongove biografije:

- Nikad nisam upoznao čoveka kao što je Nil. Nije bio egoista i nije ga zanimalo da zaradi na onome što je učinio. Njegova tadašnja žena, Dženet, nije primećivala nikakve promene. Za nju je on bio isti, stari, Nil koji se vratio sa Meseca - objašnjava Hensen.

Iako je sve naizgled bilo uobičajeno, misija 1969 je ipak dramatično promenila žvot porodice Armstrong. Nakon povratka sa čuvene ekspedicije, Nil pokušava da živi običnim životom strahujući da bi ono što je učinio moglo da utiče na njegove najbliže. Plašio se za život svojih sinova, Marka i Erika, poučen iskustvom kolege pilota Čarlsa Lindberga, čoveka koji je prvi preleteo Atlantik. Naime, Lindbergov sin, star 20 meseci, bio je otet i za njega je tražen otkup od 50.000 dolara. Kada je otkup plaćen, dete je vraćeno mrtvo. Ta nesrećna priča počela je da opterećuje Armstronga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

47 years ago today, #NeilArmstrong became the first human to walk on the moon.

A post shared by Neil Armstrong (@neilarmstrongofficial) on Jul 20, 2016 at 12:10pm PDT

Njegov sin Mark kaže da je znao da su porodici upućivane pretnje.

- Tata je bežao od slave zato što nije želeo da se bratu i meni dogodi ono što se desilo sinu Čarlsa Lindberga.

Nil Armstrong umro je 2012. godine u 82. godini života.

Misija "Apolo 11"

U drugoj polovini jula navršiće se 50 godina od kada je Nil Armstrong prvi zakoračio na Mesec u misiji "Apola 11".

Misija Apollo 11 spustila se na tlo Zemljinog satelita 20. jula 1969. a šest sati po sletanju Nil Armstrong je postao prvi čovek koji je kročio na Mesečevu površinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Legend at work. ?

A post shared by Neil Armstrong (@neilarmstrongofficial) on Jun 21, 2016 at 12:38pm PDT

Tada je izgovorio legendarne reči: “Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo”. Raketa Saturn V sa astronautima je lansirana 16. jula 1969. godine.

Armstrong je nešto više od dva sata proveo van letelice kojom je upravljao Majkl Kolins. Baz Oldrin, astronaut koji je sa Armstrongom krenuo u misiju, šetao je Mesecom nešto kraće, a zajedno su prikupili gotovo 25 kilograma materijala sa tla i vratili se na Zemlju.

Astronauti su za sobom ostavili američku zastavu, pločicu u znak sećanja na palu posadu misije Apollo 1 i pločicu sa jedne od nogu lunarnog modula “Orao” (Eagle).




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija