• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

05.08.2019

15:34

(VIDEO) OVO JE OMILJENA MEDICINSKA SESTRA, ALI STVARNO! Upoznajte Omiljenu Drulović iz DZ Čačak!

Live TV

(VIDEO) OVO JE OMILJENA MEDICINSKA SESTRA, ALI STVARNO! Upoznajte Omiljenu Drulović iz DZ Čačak!

Podeli vest

Davanje imena novorođenčetu oduvek je imalo veliki značaj u srpskoj kulturi i tradiciji, jer ime kao lični znak, prema verovanju određuje mu dalju sudbinu. Pravila imenovanja zavisila su od tradicije, trenutnih trendova ili posebnih okolnosti u kojima se našla porodica. Najviše imamo Milica, Jelena i Jovana, a muškarci se najčešće odazivaju na imena Marko i Miloš, koja su dobili po velikim junacima iz srpske istorije - Kraljeviću i Obrenoviću

Ali, pored ovih tako čestih postoje imena koja vrlo retko možemo da čujemo i uvek se iznenadimo kad sretnemo da se neko zove neuobičajenim imenom. Najveće iznenađenje već nekoliko godina doživljavaju posetioci Doma zdravlja u Čačku gde se jedna od medicinskih sestara zove, ni manje ni više nego – Omiljena!

Foto: RINA

- Ja sam srednja sestra u porodici i tetka koja živi u Nišu mi je dala to ime. Uvek sam bila jedina osoba koja se tako zove i to mi je uvek imponovalo. Neobično je ime za ovaj kraj - rekla je Omiljena Drulović.

Foto: RINA

Ona kaže da pri prvom susretu njeno ime izaziva različite reakcije kod ljudi, ali niko ne ostaje ravnodušan kad upozna Omiljenu.

- Ja sam iz Nove Varoši i tamo me svi znaju, ali kad sam stigla u Čačak svi su milsili da mi je to neki nadimak, ne shvataju ozbiljno i često kažu da me neko sigurno mnogo voli, pa me tako zove - priča ova medicinska sestra i priseća se dogodovštine sa svog prvog radnog dana u gradu na Moravi.

- Kad su me predstavili jednoj od koleginica, ona je rekla – pa kako već da je omiljena, tek je došla - rekla je uz osmeh.

Od retkih imena kroz Srbiju mogu se čuti još Savijana, Radijana, Preljub, Tugomir, Golub, Trandafil i mnoga druga. Pre nego što se odluče za najprikladnije ime, parovi u proseku smisle 12 imena za naslednike, ali za nerazumne zahteve roditelja, postoji rešenje.

Foto: RINA

Matičarka Ružica Papić

- Zakonom je zabranjeno deci davati pogrdna imena i mi kao matičari smo dužni da upozorimo roditelje, a na kraju i da im zabranimo da se dete pogrdno zove - rekla je matičarka Ružica Papić.

Duško Radović davno je napisao “birajte imena za svoju decu, kao da će se po njima jednog dana zvati neka ulica”, što današnji roditelji prateći modu vrlo često izgube iz vida.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija