• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

22.08.2019

10:00

(VIDEO) AKO VAM JE DO SMEHA... SVRATITE U UŽICE! Festival aforizama u gradu na Đetinji!

Live TV

(VIDEO) AKO VAM JE DO SMEHA... SVRATITE U UŽICE! Festival aforizama u gradu na Đetinji!

Podeli vest

Kad svratite u grad na Đetinji morate biti pripremljeni da će se na vaš račun našaliti čim vas ugledaju. Razloga za ljutnju nema, jer to je u duhu stanovništva ovog kraja. U britak jezik Užičana uverili su se svi, a legendarni Era u svojim avanturama nadmurio je i mnogo učenije ljude. Ta vrcavost i duhovitost ukorenjena je na ovom podneblju i tako je ostalo da dana danšnjeg

Slobodan Simić je psihijatar, dugi niz godina živi u Beogradu, ali zadržao je užički naglasak i – užički smisao za humor.

- To je u tradiciji ovog kraja. Užičani brzo razmišljaju i ujedu vas dok ste trepnuli. Volimo onaj iskreni zezatorski humor, na tuđi, ali i na svoj račun. Zahvaljujući takvoj prirodi humor je prešao u aforizam. Erski aforističari nadaleko su poznati, to je sve do klime - kaže Simić uz osmeh.

Foto: RINA

Slobodan Simić

Nema te sedeljke i tog druženja u Užicu na kojima se ne napravi i poneka šala na račun političara.

"Sišli su sa planine, ali sa vlasti neće nikada”, “Političari se opredeljuju za levičare i desničare – u zavisnosti koja strana mozga im radi”, samo su neki od aforizama.

Erske priče obojene humorom, dosetljivošću i mudrošću bave se i važnim društvenim temama, problemima o kojima se neretko ćuti kao i promocijom pravilnih društvenih vrednosti.

Foto: RINA

Lela Milosavljević

- Otuđili smo se od prirode, otuđili smo se jedni od drugih, živimo virtuelno. Kroz aforizme pokušavamo ljudima da skrenemo pažnju - rekla je jedina žena aforističar u Užicu, Lela Milosavljević.

Ova medicinska sestra svojim šalama i dosetkama ume da ansmeje celi kolektiv i kaže da žene i tekako mogu da stanu rame uz rame sa muškarcima kad je pisanje aforizama u pitanju.

"Brak je kao Sneško Belić, sve se istopi osim šerpe”, samo je jedan od aforizama koje je napisala Lela.

Foto: RINA

Brojni poznati aforističari, poput Rada Jovanovića, osvojili su scenu svojom britkom duhovitošću. Fenomenom erskog humora bavili su se razni naučni radnici, anegdote iz ovog kraja prepričavane su po celom svetu, a 18 jula. 2012. godine erski humor upisan je na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Uz užičke aforizme započet je i jubilarni,peti po redu Međunardoni festival prirode i tradicije “Žestival”, na kojem su predstavljaju naši nacionlani proizvodi – od rakije do komplet lepinje, a sve začinjeno erskim forama.

Foto: RINA

Branislav Mitrović

- Specifičan humor je ono po čemu smo prepoznatljivi. Žestival je razglednica našeg grada i sve ono što nas oslikava trudimo se da prezentujemo. Ove godine manifestacija traje šest dana i uspeli smo da obuhvatimo sve - rekao je Branislav Mitrović, predsedik Organizacionog odbora i predsednik Skupštine grada Užica i dodaje kako je nastala ideja za jedan ovakav festival koji okuplja posetioce iz celog regiona.

Foto: RINA

- Naš poznati Užičanin, Toma Naumović, je davne 1892. godine u Kopenhagenu osvojio zlatnu medalju sa svojom klekovačom, pa smo smatrali da se u nama definitivno krije talenat za pravljenje ljute kapljice. Ove godine se prijavilo 135 proizvođača i žiri je bio na teškim mukama da izaberu najbonje, a to ćemo saznati u nedelju - rekao je Mitrović.

Iz godine u godinu, sve je teže dobiti mesto na štandu “Žestivala”. Proizvođači stižu iz cih krajeva Srbije, ali i zemalja iz regiona.

- Festival ima i svoj poslovni karakter, jer se trudimo da na ovaj način spojimo proizvođače sa kupcima i tako im otvorimo vrata za uspešnije poslovanje - kaže Mitrović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija