• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G./RINA

14.06.2020

18:00

USKORO TESLA NA ZLATIBORU! Potpisan memorandum za izgradnju tornja koji je posvećen najznačajnijem naučniku svih vremena!

Live TV

USKORO TESLA NA ZLATIBORU! Potpisan memorandum za izgradnju tornja koji je posvećen najznačajnijem naučniku svih vremena!

Podeli vest

Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik Nikola Tesla, uskoro bi mogao dobiti svoj toranj na jednoj od najlepših srpskih planina

Na Zlatiboru je potpisan memorandum između opštine Čajetina i Naučno-obrazovne fondacije „Teslianum“ o razumevanju realizacije projekta čime se stvaraju svi uslovi za izgradnju Internacionalnog naučno-obrazovnog centra „Teslin toranj Zlatibor“ namenjen mladima iz cele Srbije i regiona.

- Nemamo nameru da repliciramo Teslin toranj pre više od 100 godina niti taj tehnološki trenutak. Imamo nameru da Tesla kao jedna misaona vertikala, parabola i energija koja je potekla sa ovih prostora, bude inicijalna kapisla za ono što bi trebalo da se desi u tom novom edukativnom centru. Nemamo nameru da kopiramo druge naučno-obrazovne centre, već da budemo dopuna i komparativni sa njima. Želimo  da se nađe na određenim mestima u Srbiji, a Zlatibor je izvanredno mesto za to sa energijom koju nosi u sebi. Cilj nam je da imamo jedan edukativni centar u kome će se okuljati deca iz Srbije, zemalja regiona, Evrope i sveta srpske dijaspore - kazao je akademik Branislav Mitrović, predsednik UO Fondacije „Teslianum“.

Foto: RINA

Potpisan memorandum za izgradnju Teslinog tornja

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, kaže da je izgradnja Teslinog tornja još jedan korak napred, kad je u pitanju turistička ponuda cele Srbije i da Zlatibor može da stane u rang sa svetskim centrima.

- Lokalna samouprava ovaj projekat može da iznese, ali isto tako može da zatraži sredstva EU fondova i ostalih fondacija koje podržavaju Tesline ideje. Na ovaj način Zlatibor će postati konkuretniji i imati još bolju turističku ponudu. Ovaj projekat biće na ponos svih nas - zaključio je Stamatović.

Da je zapadni deo naše zemlje zahvalan srpskom naučniku govori podatak da je nedaleko od Zlatibora pre 120 godina u Užicu posle centrale na Nijagarinim vodopadima u Americi, na reci Đetinji podignuta prva hidrocentrala u Evropi i druga na svetu, sa Teslinim sistemom višefaznih struja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija