• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2020

15:59

FEJSBUK I VAJBER PREKINULI SARADNJU ZBOG NASILJA! Evo šta se desilo između dva giganta društvenih mreža!

Live TV

FEJSBUK I VAJBER PREKINULI SARADNJU ZBOG NASILJA! Evo šta se desilo između dva giganta društvenih mreža!

Podeli vest

Vajberov prekid saradnje sa Fejsbukom dokaz je da u Vajberu vrednosti stavljaju ispred profita, a pokazuje i da korisnici mogu demokratiju primeniti i preko aplikacija koje koriste, rekao je u izjavi za Tanjug izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević

On je ocenio da prekidanje saradnje zbog neslaganja sa vrednostima koje promoviše Fejsbuk nije previše ubičajeno u svetu kompanije koje idu za profitom.

- Očigledno da je vrednosni element mnogo prisutniji kod Vajbera nego kod Fejsbuka - rekao je on.

Fejsbuk je više godina bio na udaru kritika naročito zbog nasilja, a to je i jedan od razloga za prekid poslovne saradnje koji je Vajber naveo.

- Ovo su multinacionalne kompanije koje ulaze skoro u svačiji dom, odnosno svačiji telefon i na taj način mogu uticati na stvaranje pojedinih stavova i o politici, u ovom slučaju konkretno o onome što se dešava u Severnoj Americi, ali i o nekim drugim delovima planete - rekao je Antonijević.

Dodao je da je Vajber, inače kompanija u vlasništvu japanskog konglomerata, time poslao jasnu poruku da stoji iza sprečavanja nasilja.

Antonijević je podsetio da je Fondacija za otvoreno društvo iz Njujorka slala poruke Fejsbuku o načinu na koji radi i da je bilo i izvinjenja Marka Cukenberga.

- Sve to nekako treba staviti na papir kada gledamo gde se nalaze socijalni mediji, koja je njihova uloga, koliko oni utiču na predstavu o životu koju građani imaju - ocenio je Antonijević.

Konstatovao je da je društvena akcija koja je prethodila prekidu saradnje Vajbera i Fejsbuka pokazala da korisnici mogu demokratiju primeniti i preko aplikacija koje koriste.

- Mogu zahtevati i biti veoma aktivni u zahtevima ka multinacionalnim kompanijama, a to je poruka i za naše građane, da se kroz pojedine kompanije koje funkcionišu u Srbiji može uticati na njihov rad, njihove vrednosne stavove, može se zahtevati od svih kompanija da budu odgovorne kada se govori o ljudskim pravima, podsticanju nasilja, podršci grupama koje se bore protiv nasilja - kaže Antonijević.

Dodaje da se tako demokratija iz parlamenata i drugih arena spušta na društvene medije i nešto "što je zaista u svačijem telefonu".

- Biće zanimljivo, treba pratiti ovaj uslovno rečeno sukob i videti kako će se on razrešiti - zaključio je Antonijević.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija