• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Društvene mreže

24.09.2020

18:26

E, TAKO MU I TREBA! Kućna pomoćnica pobedila milionera na sudu nakon lažne optužbe da je krala

Live TV

E, TAKO MU I TREBA! Kućna pomoćnica pobedila milionera na sudu nakon lažne optužbe da je krala

Podeli vest

Ona je bila kućna pomoćnica iz Indonezije koje je zarađivala 600 dolara mesečno radeći za veoma bogatu singapursku porodicu

On je bio njen poslodavac, titan singapurskog poslovnog establišmenta i predsednik nekih od najvećih firmi u zemlji.

Jednog je dana njegova porodica optužila kućnu pomoćnicu za krađu. Prijavili su je policiji i pokrenuli sudski postupak koji je pokrenuo veliko zanimanje javnosti zbog optužbi za ukradene luksuzne torbice, DVD uređaj i odeću, piše Jutarnji.hr.

Parti Lijani konačno je oslobođena optužbi.

“Drago mi je da sam napokon slobodna. Za ovo sam se borila četiri godine”, rekla je novinarima.

Njen slučaj je pokrenuo brojna pitanja o nejednakosti i pravdi u Singapuru, a mnogi se se pitali kako je uopšte moguće da je bila proglašena krivom, piše BBC.

Parti je počela da radi u kući Liev Mun Leonga 2007. godine. U kući je tada živelo više članova njegove porodice, uključujući i njegovog sina Karla.

U martu 2016. Karl Liev i njegova porodica su se odselili. Iz sudskih je dokumenata vidljivo da je od gospođe Parti u više navrata zatraženo čišćenje nove kuće i kancelarije, što je zapravo kršenje tamošnjih zakona i propisa o radu, a na šta se i ona žalila.

Nekoliko meseci kasnije, porodica Liev joj je rekla da je otpuštena zbog sumnje da krade od njih. Kada joj je Karl Liev rekao da više ne radi za njega, shvatila je zašto.

“Ljut si jer sam odbila da čistim tvoj toalet”, rekla mu je.

Foto: Printscreen

 

Imala je samo dva sata da se spakuje, a porodica je poslala njene stvari u Indoneziju. Otišla je kući istog dana.

Dok se pakovala, zapretila je da će singapurskim vlastima reći i za kršenje propisa o radu te da su od nje tražili i da čisti Karlovu kuću. Porodica Liev je odlučila da proveri sve njene spakovane kutije te su utvrdili da su u njima pronašli predmete koji pripadaju njima.

Prijavili su je policiji, a ona je za to saznala tek pet nedelja kasnije kad je u Singapur došla da potraži novi posao. Uhapšena je čim je sletela u Singapur.

Dok je trajala istraga, ona nije mogla da radi pa je bila smeštena u skloništu za migrante.

Optužena je za krađu raznih predmeta: čak 115 komada odeće, luksuznih torbica, DVD uređaja i skupocenog sata. Zajedno je vrednost navodno ukradenih predmeta bila oko 34.000 dolara.

Tokom suđenja je tvrdila da su ti predmeti bili u njenom vlasništvu ili da ih nije ona stavila u svoje kutije.

Prošle godine je proglašena krivom i osuđena na dve godine i dva meseca zatvora. Na tu se presudu žalila, a slučaj se povlačio po sudu do septembra ove godine, kada ju je singapurski sud napokon oslobodio.

Sudija je zaključio da je porodica imala “neprimeren motiv” kad je podnela prijavu protiv nje, a bilo je problema i s načinom na koji su policija, pa čak i tužioci i druge sudije vodili taj slučaj, prenosi Jutarnji.hr.

Sudija je imao razloga verovati da je porodica podnela prijavu protiv kućne pomoćnice kako bi je sprečili da ona prijavi njih zbog nelegalnog traženja da čisti i drugu kuću u koju se preselio njihov sin.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija