• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

19.02.2021

09:07

VREME NE POSTOJI! Naučnici tvrde da se sve dešava istovremeno - PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST!

Live TV

VREME NE POSTOJI! Naučnici tvrde da se sve dešava istovremeno - PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST!

Podeli vest

Koncept vremena je jednostavno iluzija koju sačinjavaju ljudska sećanja, sve što se ikada desilo događa se upravo sada

To je teorija grupe uvaženih fizičara koji imaju za cilj da razreše jednu od misterija univerzuma.

Većina ljudi uopšte ne razmatra koncept vremena, ali u zakonima fizike nema ničega što bi moglo da dokaže da bi ono trebalo da se kreće u pravcu koji poznajemo.

Zakoni fizike su simetrični, što znači da bi se vreme lako moglo kretati unazad dok se kreće napred. Zapravo neke pristalice teorije "Velikog sažimanja" kažu da će vreme krenuti unazad kada univerzum prestane da se širi i počne da se vraća u sebe.

Ova zagonetka o tome zašto smatramo da se vreme kreće napred naterala je naučnike da se zapitaju. Neizbežno je da su neki zaključili da je vreme jednostavno ljudski konstrukt.

Oni tvrde da postoji "blok univerzuma " gde su vreme i prostor povezani, inače poznat kao prostor-vreme.

Teorija koja je potkrepljena Ajnštajnovom teorijom relativiteta kaže da su prostor i vreme deo četvorodimenzionalne strukture u kojoj sve što se dogodilo ima svoje koordinate u vremenu i prostoru.

To bi omogućilo da sve bude ‘stvarno’ u smislu da je prošlost, pa čak i budućnost, još uvek prisutna u prostoru i vremenu – što sve čini jednako važnim kao i sadašnjost.

Fizičar Tehnološkog instituta iz Masačusetsa Maks Tegmark rekao je za space.com:

- Našu stvarnost možemo prikazati ili kao trodimenzionalno mesto gde se stvari dešavaju tokom vremena, ili kao četvorodimenzionalno mesto gde se ništa ne dešava ‘blok univerzuma"  i ako je zaista u pitanju ovo drugo, onda promena zaista jeste iluzija, jer se ništa ne menja, sve je naprosto tu – prošlost, sadašnjost, budućnost.

Foto: Pixabay

- U svakom trenutku imamo iluziju da se prošlost već dogodila, da budućnost još ne postoji i da se stvari menjaju. Ali jedino čega sam svestan je trenutno stanje mog mozga. Jedini razlog zbog kojeg se osećam kao da imam prošlost je taj što moj mozak poseduje sećanja.

Džulijan Barbur, britanski fizičar, koji je autor nekoliko knjiga na temu vremena, sve opisuje kao niz “sadašnjosti”:

- Dok živimo, izgleda da se krećemo kroz niz sadašnjosti, pitanje je šta one predstavljaju? Možete to da zamislite kao pejzaž ili zemlju. Svaka tačka u ovoj zemlji je sadašnjost, a zemlju nazivam Platonijom, jer je bezvremenska i stvorena savršenim matematičkim pravilima. Dodaje da je ono što doživljavamo kao prošlost jednostavno iluzija koja se formirala u našem mozgu.

Dr Barbur kaže: 

- Jedini dokaz koji ste imali o prošloj nedelji je vaše sećanje. Ali sećanje sada dolazi iz stabilne strukture neurona u vašem mozgu.

- Jedini dokaz o prošlosti Zemlje su kamenje i fosili. Ali to su samo stabilne strukture u obliku rasporeda minerala koje ispitujemo u sadašnjosti.

- Poenta je u tome što jedino što imamo jesu ovi zapisi i što ih imamo samo u ovoj sadašnjosti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vitez Koja

pre 3 godine

Zabole me glava.Kako njima nije dobro.Kao ona filozofska pesma"Volim te danas, više nego juče, a manje od sutra..."

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!
NJIH CILJA

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!

Oči sveta su trenutno uprte u situaciju na Bliskom istoku. Prvi put u istoriji Islamske Republike, Iran je u nedelju uveče direktno napao svog najvećeg neprijatelja Izrael. Prema Izraelu, ukupno je ispaljeno oko 300 projektila, ali su gotovo sve presreli izraelska vojska i njeni saveznici. Mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika Vladimira Putina ovom sukobu.

16.04.2024

10:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija