• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CdM

21.06.2021

08:11

Arapski komentator nije “zapevao” kada je ugledao navijačicu (ISPRAVKA)

printscreen

Live TV

Arapski komentator nije “zapevao” kada je ugledao navijačicu (ISPRAVKA)

Podeli vest

Preko 60 portala iz regiona objavilo je “vijest” o ispadu arapskog komentatora koji je navodno počeo da pjeva usred prenosa utakmice, očaran ljepotom navijačice na tribini.

Netačnim tvrdnjama u vezi s ovim viralnim snimkom bavio se i naš partnerski fact-checking portal iz Srbije FakeNews Tragač, u analizi objavljenoj 28.6.2021. godine.

Kako se navodi u analizi, originalni isječak koji prikazuje navijačicu na tribinama datira iz 2019. godine, s utakmice između ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa, održanog na Stadionu Krasnodara. Međutim, zvuk “arapskog komentatora” nije autentični dio originalnog snimka. 

Rusi jesu na Euru igrali kod kuće protiv Belgijanaca i Finaca na Stadionu Sankt Peterburga, ali svetloplave stolice na tribinama ne poklapaju se s onima koje su na spornom snimku. To je zato što video-isečak datira iz 2019. godine i susreta ruskog kluba Krasnodar i grčkog Olimpijakosa, održanog na Stadionu Krasnodara, čija je zaštitna boja zelena.

Također je netačna i tvrdnja portala Klix da je snimak nastao na utakmici “Rusije i Češke u Saint Petersburgu”. Fudbalske reprezentacije Rusije i Češke, naime, nisu bile u istoj grupi na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu niti su igrale utakmicu u Saint Petersburgu, gdje se prvenstvo, između ostalog, održava. Posljednji susret su dvije navedene reprezentacije imale 2018. godine u Rostovu na Donu, gdje je održana prijateljska utakmica. 

S obzirom na činjenicu da je isječak nastao 2019. godine na susretu ruskog i grčkog kluba, jasno je da žena na snimku nije ni sestra češkog napadača Patrika Schicka koja je bodrila češku reprezentaciju na utakmici protiv Škotske.

Osim toga, pregledom fotografija na njenom Instagram profilu očito je da Kristyna Schick nije žena sa viralnog snimka jer, između ostalog, nemaju istu boju kose.

Video koji su objavili mnogi mediji zapravo je parodija čiji je autor arapski komičar Sulejman An-Anzi. Dakle, on ne prikazuje arapskog komentatora koji usred prenosa utakmice Evropskog prvenstva pjeva lijepoj navijačici sa tribine.

Snimak u više navrata ide unazad. Djevojka na tribini se zumira i snimak se pušta ispočetka, zbog čega se moglo uočiti da se videom manipuliralo u nekom programu za obradu videa.

FakeNews Tragač kontaktirao je An-Anzija, a on im je rekao da “nikada nije bio ‘pravi’ komentator, a ovakvu vrstu humora izabrao je kako bi se razlikovao od drugih komičara”.

U analizi FakeNews Tragača također se navodi kada je parodija nastala:

Parodiju je snimio pre oko mesec dana, a zatim brzo odlučio da je ukloni sa svih platformi. „Izbrisao sam snimak jer nije namenjen maloletnicima”, kaže Sulejman za FakeNews Tragač i dodaje da se ubrzo predomislio pošto je shvatio kakvu je popularnost video-snimak dostigao na tuđim profilima na društvenim mrežama, koji su snimak preuzeli bez navođenja izvora.

Dakle, viralni snimak ne prikazuje ispad arapskog komentatora tokom prenosa utakmice Evropskog prvenstva, već parodiju za koju je komičar koristio isječak iz prenosa utakmice koja se igrala prije dvije godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija