• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin.rs

08.07.2021

14:45

NIKO NIJE BEZBEDAN! Pametni softver snima poslanike koji ne prate sednicu i potom ih "PROZIVA" na Twitteru i Instagramu!

printscreen

Live TV

NIKO NIJE BEZBEDAN! Pametni softver snima poslanike koji ne prate sednicu i potom ih "PROZIVA" na Twitteru i Instagramu!

Podeli vest

Sistem prati lajvstrim prenose sednica flamanskog parlamenta na zvaničnom YouTube kanalu i procenjuje koliko dugo poslanici vremena provode gledajući u svoje telefone u odnosu na trajanje zasedanja

Belgijski umetnik Dris Deporter razvio je softver koji koristi tehnologiju prepoznavanja lica da bi automatski "prozivao" političare u parlamentu Flandije koji ne prate sednicu, nego čitaju novine, surfuju interenetom ili "vise" na društvenim mrežama.

Projekat nazvan "The Flemish Scrollers" (Flamanski skroleri) inspirisan je ponašanjem predsednika flamanske vlade Jana Hambona, koji je tokom jedne sednice, na kojoj se diskutovalo o važnim pitanjima, igrao igricu Angry Birds na svom telefonu, što je izazvalo glasne reakcije i negodovanja javnosti.

Deporterov sistem prati lajvstrim prenose sednica flamanskog parlamenta na zvaničnom YouTube kanalu, i na osnovu toga procenjuje koliko dugo poslanici vremena provode gledajući u svoje telefone u odnosu na trajanje zasedanja parlamenta.

Kada veštačka inteligencija (AI) uoči onoga čija je pažnja potpuno posvećenja telefonu, a ne parlamentarnoj raspravi, ona ga javno identifikuje tako što video isečak sednice na kome se dotična osoba vidi "u akciji" postavlja na Instagram profil - @TheFlemishScrollers, i na Twitter profil - @FlemishScroller.

Osim što se stara da "obeleženi" političar bude imenovan i javno posramljen na profilima projekta na društvenim mrežama, veštačka inteligencija, takođe, moli poslanike da "ostanu folkusirani".

Za manje od 24 od kada je projekata "The Flemish Scrollers" zaživeo na internetu, program je indentifikovao i "isprozivao" četiri političara. A u vreme kada nema zasedanja parlamenta, softver će analizirati arhivske snimke prethodnih sednica parlamenta, i na isti nači podsećati građane na "nestašluke" njihovih poslanika u parlamentu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija