• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

19.09.2021

08:42

OVAJ MATEMATIČKI ZADATAK NE UMEJU SVI DA REŠE! Možete li vi?!

printscreen

Live TV

OVAJ MATEMATIČKI ZADATAK NE UMEJU SVI DA REŠE! Možete li vi?!

Podeli vest

Jedna korisnica na Tviter je postavila matematički zadatak, a viralni “problem” prikupio je više od 1.000 komentara ljudi koji su pokušali da ga reše i tako postao pravi hit

A zadatak glasi: 8÷2 (2+2)=?

I dok su brojni korisnici kao tačan odgovor napisali broj jedan, mnogima je rešenje ispalo 16.

8 ÷ 2 x (2+2) = 8 ÷ 2 x 4 = 4 x 4 = 16

Jedan matematičar je objasnio u viralnom YouTube videu kako se dolazi do rezultata, a video stalno beleži rast pregleda.

Kako biste došli do tačnog odgovora treba da znate po kojem redosledu rešavati računske operacije. Prvo se rešavaju zagrade, a kad se zagrada ukloni, onda se množi.

Ali neki se ni posle objašnjenja nisu razuverili, pa su nastavili da insistiraju na svom rešenju, tvrdeći da množenje treba da se obavi pre deljenja, i tako se dođe do rešenja 16.

Ipak, matematička pravila kažu kako prednost ima ona operacija koja ide prva s leva na desno, što je u ovom slučaju deljenje pa je rešenje zadatka – jedan.

8 ÷ 2(2+2) = 8 ÷ 2(4) = 8 ÷ 8 = 1




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ahab

pre 2 godine

Mozda bi bilo dobro da neko ove nauci kako se pise znak za "podeljeno" jer ovaj znak je samo simbol na tastaturama, a ne znak za racunsku operaciju. Elementarna algebra.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija