• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.10.2021

10:10

ZAŠTO SU NEKE ŽENE TUŽNE?! Ovo im je najgora noćna mora! A REŠENJE POSTOJI!

Pixabay

Live TV

ZAŠTO SU NEKE ŽENE TUŽNE?! Ovo im je najgora noćna mora! A REŠENJE POSTOJI!

Podeli vest

Celulit ne možete pobediti, ali ga možete svesti na najmanju moguću meru ako vodite računa o tome šta jedete, redovno vežbate i koristite adekvatne kreme!

Možemo da cepamo atome, modifikujemo gene i šaljemo satelite na Mars. Ali šta je sa trajnim uklanjanjem celulita? Od toga za sada nema ništa.

Ovaj problem muči 80 odsto žena na svetu, bez obzira na liniju i građu tela. Mada istraživanja govore da ga muškarci mahom ne primećuju, to ne sprečava horde žena da mesec dana pred letovanje (umesto tokom zime) pokušaju da ga se otarase. I mi ćemo se pridružiti tom trendu i probati da vam damo nekoliko smernica iz ugla kozmetičara, nutricioniste i fitnes trenera.

Foto: Pixabay

Anticelulit jelovnik

Uz ovaj način ishrane zapravo vodite računa o višku kilograma i održavate optimalnu telesnu težinu, poručuje Vladimir Vujović.

- Ujutru po ustajanju popijte sok od povrća i voća, bar 300 ml

- Doručak: jaja cela barena sa sokom od paradajza i malo bibera, parče hleba od integralnih žitarica bez kvasca, salata po želji sa maslinovim uljem i sokom od limuna

- Užina: celo voće sa bademima i biljnim čajevima

- Ručak: čorbica, bareno povrće i meso, salate

- Za užinu voće i povrće: rendana jabuka sa celerom i mlevenim bademom

- Večera: porcija ribe u rerni uz dinstan spanać sa malo belog luka i bareni krompir

 

Masaža i pakovanja

Celulit je bolest potkožnog vezivnog tkiva koja nastaje kada se uvećane masne ćelije zaglave u vezivnom tkivu i izbijaju na površinu kože, dok se vezivna vlakna povlače nadole, usled čega nastaje prepoznatljiv izgled kože koji se naziva pomorandžina kora. Uzroci su brojni, te ga treba napasti na više frontova.

- Hormonski poremećaji, dijete, dugo sedenje, ubrzani tempo života, loša ishrana - najčešći su faktori koji izazivaju celulit. Javljaju se na stomaku, zadnjici i butinama kod čak 80 odsto žena. Celulit ne možete da eliminišete u potpunosti, ali postoje načini da se on ublaži - kaže kozmetičarka Branka Mitrović.

Pored ishrane, o kojoj će biti reči kasnije, jedna od najdelotvornijih metoda je anticelulit masaža u kombinaciji sa limfnom drenažom, koje podstiču cirkulaciju i pomažu organizmu da se oslobodi toksina. Ovo je ujedno i najpopularniji (najpristupačniji) tretman. Najbolji rezultati se postižu ako se urade najmanje tri serije po deset masaža u određenim vremenskim intervalima.

- Kod kuće možete uraditi piling delova tela koji su zahvaćeni celulitom. Pomešajte dve kašike žutog šećera, tri kašike mlevene kafe i kašiku maslinovog ulja. Smesu stavite u frižider i tri puta nedeljno uradite masažu kružnim pokretima - savetuje Branka.

Napravite i anticelulit masku/pakovanje.

Uzmite 100 g zelene gline u prahu i 500 ml mlake vode, pomešajte i držite u staklenoj flaši tri nedelje. Zagrejte tečnost, namažite mesta zahvaćena celulitom, umotajte u providnu foliju i ostavite da stoji 30 minuta.

- U apotekama možete pronaći anticelulit gel od bršljena, koristite ga svako veće, nakon tuširanja. Od tretmana u kozmetičkim salonima dobre efekte daju mezoterapija, radio-talasi, ultrazvuk, LPG aparat i kavitacija - navodi kozmetičarka.

Ceđeni sokovi

Kada je reč o hrani, ne postoje namirnice koje direktno deluju na celulit, ali se kvalitetnom ishranom može uticati na njegovo smanjenje, kao i prevenciju.
- Na prvom mestu treba izbaciti sve prerađevine, konditorske proizvode, sokove, kafu, alkohol, mlečne proizvode u periodu od bar tri meseca, konzervirane proizvode i namirnice koje obiluju aditivima - kaže nutricionista Vladimir Vujović.

Foto: Pixabay

Ishrana se mora bazirati na svežem i barenom ili grilovanom povrću uz što više vlaknastog (brokoli, spanać, salate, tikvice, pečurke, cvekla i slično). - Voće je dozvoljeno, ali treba izbegavati veće količine odjednom, već podeliti u dve užine sa šakom koštunjavog voća (badem, lešnik, semenke suncokreta, bundeve), i to obavezno neslano. Količinu soli treba ograničiti i ne dodavati naknadno u jela, a nikako ne koristiti komercijalne začine koji obiluju aditivima i solju, već suve poput bibera, mirođije, ruzmarina, ljute paprike i slično - sugeriše nutricionista. Ceđeni sokovi (kombinacija voća i povrća) obavezni su kao užina ili odmah nakon ustajanja, ali nikako pred spavanje.

-Tečnost je veoma važna, te treba piti dosta vode. Obavezno ispoštujte preporuku od bar šest čaša dnevno. Dobri su i biljni čajevi bez šećera i sa malo limuna, obavezno. Meso je poželjno jer snabdeva organizam kvalitetnim proteinima i učestvuje u izgradnji mišića, naravno uz fizičku aktivnost. Koristite pileće, ćureće, ribu, teletinu - savetuje Vladimir i dodaje.

Savet

Izbacite sve prerađevine, konditorske proizvode, sokove, kafu, alkohol. Napravite pakovanje od zelene gline i obmotajte se folijom. Čučanj i iskorak zatežu ugrožene delove tela. Jedna od najdelotvornijih metoda je anticelulit masaža u kombinaciji sa limfnom drenažom

- Birajte žitarice isključivo od celog zrna, nikako prerađene. Odlična su hladno ceđena ulja (maslinovo, bundevino), naročito kao preliv za salate. Pored svega, jako je važan način pripreme. Nemojte da pržite, već pecite u alu-foliji u rerni, barite i grilujte - poručuje Vladimir.

Pobedite bol sa svojih 5 prstiju! Evo kako! DETALJNO UPUTSTVO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija