• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.10.2021

08:19

ULTIMATIVNI RECEPT ZA ZDRAV ŽIVOT! Ovo voće je BLAGO za naš organizam, a Srbija ga je puna!

Pixabay

Live TV

ULTIMATIVNI RECEPT ZA ZDRAV ŽIVOT! Ovo voće je BLAGO za naš organizam, a Srbija ga je puna!

Podeli vest

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli. Ovo voće pomaže kod probave i podstiče mršavljenje!

Kupine su veoma slasno bobičasto voće koje raste u grmlju punom trnja, a rasprostranjeno je širom planete. Važe za voće sa najviše dijetalnih vlakana. Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali vrlo bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom i mineralima poput kalijuma, mangana i magnezijuma. Zbog visokog saržaja folne kiseline preporučuje se trudnicama.

                           8 grama vlakana ima šaka kupina

 

Vino od kupine (za brži oporavak od bolesti)

U veću teglu stavite dva kilograma zrelih kupina i pola kilograma smeđeg šećera ili drugog prirodnog zaslađivača. Sve dobro izmešajte i ostavite na toplom mestu (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smesu dobro promućkajte. Nakon 20 dana kupinovo vino procedite, sipajte u čiste flaše od pola litre i zatvorite čepom od plute.

Lekovita svojstva kupine

Foto: Pixabay

- Jača imunitet
- Poboljšava pamćenje i koncentraciju
- Pomaže kod tegoba disajnih puteva
- Sprečava i leči bolesti srca i krvnih sudova
- Pomaže kod probave i podstiče mršavljenje
- Sprečava mnoge vrste raka
- Pomlađuje kožu
- Pomaže kod anemije
- Prirodan lek za giht i osteoporozu
- Prirodna pomoć trudnicama i dojiljama

 

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže - elagitanin, kojeg nema praktično ni u jednoj drugoj namirnici, pokazao se kao vrlo delotvoran u borbi protiv raka.

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, kao i bolesti organa za varenje, a odličan su saveznik i kada želimo da izgubimo koji kilogram. 

Intenzivna ljubičasta boja kupina dolazi od antocijana koji svojom snažnom antioksidantnom aktivnošću blagotvorno deluje na zdravlje, posebno srca i krvnih sudova. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti. Kupine možemo jesti sveže, zamrznute ili u kompotu, a od njih se prave ukusni džemovi, sokovi, poslastice, pa čak i vina.

 

Frape od kupina


Lagan i brz doručak od voća, jogurta i mleka ulepšaće vam početak dana.

-Sastojci: Banana (iseckana), šolja kupina, pola šolje jogurta, šolja mleka i jedna kašika smeđeg šećera ili meda. Za ukrašavanje možete koristiti listiće kokosa ili mente.

-Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i mutite dok ne dobijete ujednačenu masu. Za ekstra ukus možete dodati nekoliko kapi Amareta po želji.

Foto: Pixabay

Pogledajte koja pića najviše štete vašem imunitetu!

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija