• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.10.2021

19:04

NOĆNA GRMLJAVINA! Šta učiniti protiv hrkanja?! IMA LEKA, STVARNO!

Pixabay

Live TV

NOĆNA GRMLJAVINA! Šta učiniti protiv hrkanja?! IMA LEKA, STVARNO!

Podeli vest

Ovaj tekst namenjen je ljudima koji imaju problema s hrkanjem, ali podjednako i onima koji imaju problema s onima koji hrču. Neke od predloženih metoda učiniće i jednima i drugima san daleko podnošljivijim!

Ako ste osoba koja hrče, verovatno mnogo više spavate nego onaj ko leži pored vas. Za vas bi se moglo reći i da nemate problema. Ipak, zbog mira u kući probajte neku od preventivnih mera koje slede. Menjanje položaja pri spavanju može biti sve što je potrebno, ali za mnoge osobe je ozbiljniji projekat - gubljenje na težini - često pravi ključ za mirne noći.

Foto: Pixabay

Spavajte na boku sa rukama oko jastuka, nikako na leđima.

Ispiranje grla rastvorom sa nanom skuplja oteklu sluzokožu nosa i grla.

Nemojte jesti obilne obroke ili piti alkoholna pića tri sata pred odlazak u krevet

 

Postavite se u dobar položaj

 

Kupite sebi nekoliko dodatnih jastuka i poduprite se u krevetu, što je bolje nego da ležite na na ravnom na leđima. Sprečićete da tkiva grla zađu u vaše disajne puteve.

 

Spavajte na boku

Naravno, nema garancije da ćete ostati u tom položaju, ali barem počnite da spavate na boku sa rukama oko jastuka. Postoji dobar razlog da ne spavate na leđima: u tom položaju jezik i meko nepce naležu na zadnji deo vašeg grla, blokirajući put vazduhu. Ako grljenje jastuka ne pomogne, možete rešiti problem upotrebom teniske loptice. Ušijte mali džep na zadnji deo gornjeg dela pidžame i ubacite u njega tenisku lopticu. Ako noću počnete da se okrećete na leđa dok spavate, loptica će vas gurkati opominjući vas da se vratite na bok.

Foto: Pixabay

Odblokirajte svoj nos

 

Ako zapušenost nosa izaziva vaše hrkanje, probajte sa uzimanjem dekompresiva ili antihistaminika pre nego što odete u krevet. Ali ih koristite samo kao privremenu meru ako sumnjate da su krivi prehlada ili alergija. Duža upotreba bilo kojeg od njih može biti štetna. Ispirajte grlo rastvorom za ispiranje grla sa nanom da bi se otekla sluzokoža nosa i grla skupila. To je posebno efikasno ako je vaše hrkanje izazvano prehladom ili alergijom. Da biste napravili ovaj biljni rastvor za ispiranje grla, dodajte jednu kap ulja nane u šolju hladne vode. (Ali njime samo ispirajte grlo - nemojte ga gutati.)

Samoodbrana od hrkanja

Ako živite sa nekim ko hrče, noćna buka verovatno unosi napetost u vaš odnos.
n Kupite sebi par čepova za uši. Oni nisu skupi i, kada se naviknete na njih, prilično su udobni. Jastuk preko glave (vaše, naravno) takođe prigušuje buku.
n Mašina za "belu buku" može učiniti podnošljivim noći sa osobom koja hrče. Ovi električni uređaji proizvode neprekidan zvuk koji prigušuje ostale zvuke.
n Idite u krevet pre svog partnera koji hrče. Tako ćete barem imati prednost na početku i uhvatiti malo sna pre nego što budete u tome ometeni. Neki dobro uvežbani parovi uspevaju da spavaju pored cele skale grmljavine hrkača.

 

Pazite šta jedete, pijete i udišete

 

Nemojte jesti obilne obroke ili piti alkoholna pića tri sata pred odlazak u krevet. I jedno i drugo može izazvati veće opuštanje mišića vašeg grla nego što je to normalno. Gubitak sivišnih kilograma može umanjiti vaše hrkanje smanjenjem sužavanja gornjih disajnih puteva. Ostavite pušenje. Duvanski dim iritira sluzokožu, tako da vaše grlo otiče sužavajući prolaz vazduhu. Ako redovno uzimate neku vrstu lekova, razgovarajte sa svojim lekarom o alternativama. Neki lekovi mogu pogoršati hrkanje, uključujući pilule za spavanje i sedative. Suv vazduh može dorineti hrkanju. Postoji mnogo načina za borbu protiv suvog vazduha. Ovlaživač vazduha ili aparat koji proizvodi paru u spavaćoj sobi mogu održati vaše disajne puteve vlažnim. Druga taktika je da udišete paru. Neposredno pre odlaska na spavanje napunite činiju vrućom vodom, prekrijte glavu peškirom, nagnite se preko činije tako da vam nos bude udaljen od vode otprilike 30 cm i nekoliko minuta duboko dišite kroz nos.

DOSTA MI JE TVOG HRKANJA! Sada ćeš ti da vidiš!

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija