• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.10.2021

21:30

MUČE VAS GASOVI I NADIMANJE? Evo kako da smirite svoj stomak!

Pixabay

Live TV

MUČE VAS GASOVI I NADIMANJE? Evo kako da smirite svoj stomak!

Podeli vest

Najčešći razlog nadutosti je pogrešan izbor namirnica, te je jedini pravi lek, a ujedno i preventiva, promena načina ishrane!

Muči vas neprijatan osećaj u stomaku nakon jela, naduti ste, imate zatvor ili grčeve? Niste jedini. Štaviše, procene govore da čak 50 odsto ljudi makar povremeno pati od ovih tegoba. Simptomi mogu biti ne samo neprijatni već i bolni, a gastroenterolog savetuje šta vam je činiti.

Sklupčajte se ili šetajte

Ako imate bolne stomačne grčeve, nađite mesto gde možete da legnete nekoliko minuta. Lezite na leđa i privucite kolena prema svojim grudima. Ili možete kleknuti na krevet sa glavom spuštenom na dole i podignutom zadnjicom. Oba ova položaja omogućavaju lakše oslobađanje gasova, ublažavajući tegobe. Šetanje je odličan način da podstaknete oslobađanje gasova. U bolnicama je to prvo što lekari preporučuju pacijentima posle operacije da bi podstakli creva da rade.

Laktoza i fruktoza

- Najčešći razlog nadutosti je pogrešan izbor namirnica. Inače, nije reč o bolesti već o funkcionalnom poremećaju, prvenstveno o nadražljivosti debelog creva (sindrom iritabilnog kolona). Gluten, šećer i ugljeni hidrati (previše svega toga) su prvi na crnoj listi namirnica ako su vam creva sklona iritaciji - kaže dr Milenko Uglješić, gastroenterolog. Mahunarke su odmah iz njih, kao i voće i povrće, generalno.

- Kod pacijenata koji imaju problem sa zatvorom obično se preporučuje dijeta bazirana na voću i povrću. Međutim, ako ista osoba ima probleme sa gasovima i nadutošću, takav režim ishrane ne dolazi u obzir. Naime, voće i povrće je bogato vlaknima, koja stvaraju gasove u crevima tokom fermentacije - navodi doktor.

Jedini pravi lek, a ujedno i preventiva je promeniti način ishrane.

- Smanjite unos ugljenih hidrata, voćnih šećera, odnosno fruktoze, kao i laktoze, dakle, mleka i mlečnih proizvoda (ne i fermentisanih). Takođe, izbegavajte gluten - savetuje dr Uglješić.

Foto: Pixabay

Narodni lekar

Za ljubitelje narodne medicine i teorije da priroda leči sve, izbor je zaista širok. Đumbir je odvajkada poznat kao lek protiv mučnine i stomačnih tegoba.

Napravite ukusan čaj od đumbira i popijte ga nakon večere - izrendajte kašičicu svežeg korena đumbira, sipajte preko nje šolju ključale vode i ostavite da se natapa pet minuta. On će stimulisati varenje tako da se hrana neće zadržavati u vašim crevima i doprinositi pojavi gasova.

Nana takođe doprinosi boljem varenju, a pojavu gasova svodi na najmanju meru.

Seme mirođije, koje ima prijatan miris slatkog korena, koristi se stotinama godina za smanjenje gasova i poboljšanje varenja.

Prirodnia pomoć

Čaj od đumbira.

Nana n Seme mirođije, kima, anisa i celera.

Čaj od kamilice.

Seme kima, anisa i celera ima sličan efekat. Žvakanje pola kašičice semena posle obroka olakšaće tegobe, a sva ova semena su dostupna u većim supermarketima u delu sa začinima, kao i u biljnim apotekama.

Čaj od kamilice je narodni lek za stomačne bolove, dok kardamom pomaže da bolje svarite hranu. Stavite kašičicu kardamoma u 250 ml vode i polako ga kuvajte deset minuta. Pijte vruć čaj uz obroke.

SASI DIJETA ZA RAVAN STOMAK!

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija