• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.11.2021

08:06

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT! Zašto jesen miriše na kesten!

Pixabay

Live TV

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT! Zašto jesen miriše na kesten!

Podeli vest

Pored toga što je ukusan, kesten je i izuzetno lekovit. Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet!

Kesten je po sastavu sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima.

Divlji kesten se najčešće koristi u lečenju problema s venama, artritisom i reumom.

Kad pomislite na jesen, sigurno će vam pasti na pamet kuvani ili pečeni kesten! Njegov miris se u tom periodu širi gradskim ulicama, uz neizbežne crne prste. Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, jedna je od prvih namirnica koje je čovek upotrebljavao u ishrani. Bio je omiljena hrana starim Rimljanima, a Grci su prepoznali i njegova lekovita svojstva.

Dugovečno drvo

Divlji kesten je često ukras u gradskim parkovima, dok ćete ga u šumi naći u društvu sa hrastom i grabom. Dugovečan je, poznata su stabla kestena stara i preko 500 godina - najstariji primerak, zvan "Sto konja", nalazi se na Etni i veruje se da ima između 2.000 i 4.000 godina. Ako želite da posadite kesten, važno je znati da ga treba saditi u paru - da bi došlo do oprašivanja, potrebno je prisustvo muškog i ženskog cveta. Zanimljivo je da kesten cveta vrlo kasno, tek početkom juna i idealna je hrana za pčele, jer im je to jedini izvor polena i nektara u to vreme.

 

 


Postoje dve vrste kestena, pored spomenutog pitomog, tu je i divlji (Aesculus hippocastanum). Pitomi kesten je taj koji je jestiv i koji godi našim nepcima, dok se divlji više koristi u medicinske svrhe.

U prošlosti su ga, kao i danas, spremali pečenog i kuvanog, a od mlevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao zamena za kafu. Od kestenovog meda pripremali su aromatičnu medovaču. 

 

Neobičan plod

U 100 grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je skrob (oko 44 odsto). Kesten je sličniji kukuruzu i krompiru nego orašastim plodovima. Upravo zbog skroba još uvek je jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i južnoj Evropi. Tamo se često koristi u obliku brašna za hleb, zbog čega je dobio nadimak "stablo hleba". U Italiji, posebno u Toskani, od kestenovog brašna prave sladoled, kolačiće, slatki hleb, čorbe i soseve.

Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za ishranu obolelih od celijakije, osetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

Foto: Pixabay

Sadrži vitamine B grupe, kao i vitamine A i C (jedino orašasto voće s vitaminom C). Oni ostaju sačuvani prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Osim toga, kesten neobično obiluje folnom kiselinom, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću.

Tinktura za reumu

Napunite flašu svežim cvetovima divljeg kestena i prelijte rakijom. Ostavite na toplom mestu četiri nedelje, a potom procedite. Tinkturom masirajte bolno mesto nekoliko puta dnevno. Ova tinktura je odličan lek za reumu, giht i bolne (upaljene) nerve.

Lekovitost

 

Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet. Teško su probavljivi, ali zato daju puno energije. Listovi kestena se koriste za čaj. Sadrže čak 95 odsto tanina, razne esencijalne smole i vitamin K, koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja. U kombinaciji s majčinom dušicom kesten leči probleme s disajnim putevima, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima i dijareje.

Med od kestena je vrlo hranljiv i lekovit. Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru i pospešuje cirkulaciju krvi.

Divlji kesten najčešće se primenjuje u lečenju problema s venama, artritisom i reumom. Deluje kao diuretik i antiupalno, smanjuje oticanje limfe i pomaže kod kožnih oboljenja.

Poznata je i tinktura kestena koja se koristi za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, bolova u kostima, zglobovima i leđima.

Od pupoljaka se prave poznate Bahove kapi, koje pomažu kod učenja i koncentracije.

Kesten čorba

Sastojci: 3 kašike ulja, mlevena šargarepa, mlevena stabljika celera, mleveni luk, 6 šolja povrtnog bujona, 1/4 šolje naseckanog svežeg peršuna, 1/4 kašičice karanfilića, 2 lista lovora, 1/2 kg oljuštenog pečenog kestena, 1/4 šolje mleka, so i biber.

Priprema: Lagano dinstajte šargarepu, celer i luk 8 do 10 minuta. Dodajte povrtni bujon i dobro promešajte. Dodajte peršun, karanfilić, lovor i kestenje. Kad provri, pustite da se kuva oko 30 minuta. Nakon toga promešajte čorbu, dodajte mleko i pustite da opet provri. Dodajte peršun, posolite i pobiberite.

Hleb od kestena s ruzmarinom

Sastojci: 250 g brašna, 250 g kesten pirea, kesica suvog kvasca, 250 ml vode, kašika maslinovog ulja, nekoliko listića svežeg ruzmarina, so.

Priprema: Na dasku za testo prosejte brašno, dodajte kesten pire, ostale sastojke i sve zajedno umesite u prhko testo. Ostavite na toplom mestu otprilike 30-40 minuta. Testo izvadite na dasku, razmesite i pospite kašičicom svežih listića ruzmarina. Posudu za pečenje namažite sa malo maslinovog ulja, stavite testo i pustite da miruje na toplom mestu još 15 minuta. Ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 30 minuta. Izvadite hleb i stavite ga na rešetku da se ohladi.

Hrana leči organ na koji liči

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija