• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.11.2021

08:07

PREJEDANJE JE GREH! Setite se ovoga i kada ste gost! Evo kako PREŽIVETI SLAVU!

Live TV

PREJEDANJE JE GREH! Setite se ovoga i kada ste gost! Evo kako PREŽIVETI SLAVU!

Podeli vest

Jedite polako, pijte vodu, družite se, uživajte, slava nije takmičenje ko će više pojesti!

Prejedanje je "greh", setite se ovoga i kada ste gost, ali i ako ste domaćin.

Dolazi vreme slava i bogatih trpeza lepih na oko, ali teških za stomak. Iskušenje je veliko, ali uz dobar plan odbrane od slatkiša i slaniša umerenost neće biti nemoguća misija. Kako u tome uspeti objašnjavaju dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, i nutricionista Branka Mirković.

Foto: Pixabay

- Znam da je teško odoleti bogatoj trpezi pred kojom ćemo se svi mi naći, tako da ne mogu da kažem - nemojte ništa da jedete. Naprotiv, jedite sve što želite, ali vodite računa da budete što umereniji. Ako vam se za stolom nađe više vrsta mesa, pokušajte da se pre opredelite za ribu, ćuretinu ili piletinu nego za svinjsko pečenje. Želite li da koliko-toliko ispoštujete pravilan režim ishrane, potrudite se da što manje jedete peciva od belog brašna, a kada je reč o slatkišima, izaberite one koje su na prirodnoj bazi. Pokušajte da se obuzdate i kada je reč o konzumiranju alkoholnih pića, čaša-dve vina biće sasvim dovoljno - kaže dr Saša Plećević.

Podelite sa dva

 

Ipak, jasno je da će malo ko biti toliko jak karakter i da će tokom slave uspeti da odoli čarima hrane, tako da će svi jesti sve, ali bitno je da se ne prejedate i da ne jedete u kasnim noćnim satima.

- Tokom sezone slava nemojte se sasvim opuštati, već svakog dana u kasnim popodnevnim časovima (vikendom i svakog jutra), ako vam zdravstveno stanje dopušta, prošetajte barem po pola sata. Šetnja treba da bude umerena, što znači da prilikom hodanja ne gubite dah, već da možete normalno da pričate. Osim toga, u ovom periodu je važno i pravilno se obući, adekvatno vremenskim prilikama - savetuje dr Plećević.

- Niko vam ne može zabraniti da probate sve đakonije koje se nađu na trpezi, ali ako uspete da se obuzdate i pojedete polovinu od onoga što ste nameravali, verujte, osećaćete se mnogo bolje. Ako će vam biti lakše, pomislite i na muke koje ćete izbeći prilikom pokušaja da skinete neželjene kilograme koje ste nakupili tokom samo nekoliko slava zaredom - zaključuje doktor.

Krenite od salate

Foto: Pixabay

 

I nutricionista Branka Mirković smatra da treba razviti strategiju kako se ne prejesti, a pritom ne uvrediti domaćine.

- Ako želite da probate više različitih vrsta hrane, sipajte sve čime želite da se poslužite u jedan tanjir da biste imali uvid o količini koju ćete pojesti. Uvek je veća opasnost ako jedemo od svega pomalo, jer izgubimo osećaj količine. Zato oprez. Odredite količinu veličinom tanjira i nikako ne dosipajte. Izaberite ono što najviše volite i opet stavite sve u jedan tanjir. Dobro je početi sa svežim povrćem, salatom - kaže nutricionista Branka Mirković.

Izaberite kolač koji najviše volite, ne morate probati sve. Jedite polako, pijte vodu, družite se, uživajte, slava nije takmičenje ko će više pojesti.

- Prejedanje je "greh" (sedam grehova), setite se ovoga i kada ste gost, ali i ako ste domaćin. Ako ipak pogrešite, dva-tri dana jedite lakšu i manje kaloričnu hranu, voće, niskomasne jogurte, lagane čorbe od povrća - sugeriše Branka i poručuje: - Napravite strategiju za sledeću slavu i zaista se pridržavajte odluke. Uskoro će i Nova godina, kada ćete želeti da blistate bez suvišnih kilograma.

Ako ste se ipak prejeli

U slučaju da ste se ipak prejeli, popijte čaj koji stimuliše varenje, kamilicu, nanu, čaj sa kimom. Sutradan jedite blagu supu od povrća, salate, posebno salate od kupusa, slatkog ili kiselog. Zlata vredan eliksir je kisela čorba koja leči mamurluk i prejedanje. Zakiselite čorbu limunom, popijte malo rasola ili jedite čorbu od kiselog kupusa. Popijte limunadu, jer limun obezbeđuje (dobru) kiselinu koja pomaže varenju.

Kardiolog otkrio kojih 9 stvari je zabranio svojim bližnjima!

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija