• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

08.11.2021

19:00

IMATE LI VI MOĆNOG LJUBAVNIKA?! Šta, ustvari, znači kad se kaže da je UPALA SEKIRA U MED!

Live TV

IMATE LI VI MOĆNOG LJUBAVNIKA?! Šta, ustvari, znači kad se kaže da je UPALA SEKIRA U MED!

Podeli vest

Otkud sekira u medu

Naš jezik je, kao i svaki drugi, prepun fraza, poslovica i izraza, karakterističnih za podneblje u kojem živimo. Neke od njih, preuzeli smo od drugih, ali smo prilagodili našem jeziku. Dok su drugi izrazi, deo kulturnog nasleđa.

Oko izreke "upala mu je sekira u med" postoji dilema kako ona zapravo glasi. U narodu se naime koristi i idiom "upala mu kašika u med", ali je prva varijanta starija i tek vremenom umesto sekire počela je da se koristi kašika. 

Kad se nekome iznenada osmehne velika sreća, ili kad postigne neki uspeh u životu, obično se kaže da mu je upala sekira u med. Med u prenesenom smislu, označava slast i zadovoljstvo, a time i sreću. Ali otkud sekira u medu? 

Izreku je inspirisao događaj iz realnog života. Naime, za razliku od današnjih odgajivača pčela, onovremeni pčelari nisu znali za košnice i pitomu pčelu, nego su lutali po šumama u potrazi za rojevima divljih pčela i njihovim staništima punim meda. To nije bio nimalo lak posao, jer su pčele mesta za sebe i med pronalazile u skrovitim šupljinama pri vrhovima drveća. Skupljači meda morali su da se namuče penjući se po stablima i udarajući vrhom sekire ne bi li pronašli šupljinu pod korom. Kada bi lovac na med naišao na skrovište, njegova sekira bi lako probila koru drveta i odmah utonula u med što se smatralo velikom srećom, te je tako i nastala danas česta uzrečica: Upala mu sekira u med!

Interesantno je da se danas kaže da je “upala sekira u med” onima, za koje se zna da imaju zaleđinu, moćnog oca, majku, ljubavnika/cu, koji im sređuju dobre poslove ili pozicije u društvu.

Pogledajte:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija