• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.11.2021

12:27

ČUVAJTE SE! Moždani udar NE BIRA GODINE!

Pixabay

Live TV

ČUVAJTE SE! Moždani udar NE BIRA GODINE!

Podeli vest

Oduzetost jedne strane tela, nemogućnost kretanja, otežan govor, poremećaj svesti, samo su neke od posledica koje trećinu obolelih ostavljaju trajno zavisne od tuđe nege - i to preko noći!

Svakih 15 minuta u Srbiji jedna osoba doživi moždani udar (šlog), a svakog sata jedna osoba umre od moždanog udara. Ova neslavna statistika stavila je šlog na treće mesto kao uzrok smrti, odmah posle bolesti srca i karcinoma. Oduzetost jedne strane tela, nemogućnost kretanja, otežan govor, poremećaj svesti... samo su neke od posledica koje trećinu obolelih ostavljaju trajno zavisne od tuđe nege - i to preko noći.
Da ne bi došlo do ovako ozbiljne situacije, probajte da učinite sve kako biste predupredili bolest. Među faktore rizika spadaju povišen šećer, gojaznost, visok krvni pritisak, pušenje, masnoće u krvi. Takođe su ugroženi srčani bolesnici sa narušenim srčanim ritmom, kao i žene koje uzimaju oralnu kontracepciju sa visokim sadržajem estrogena. Lekari procenjuju da se čak 80 odsto moždanih udara može sprečiti pre svega zdravim načinom života i redovnim lekarskim pregledima.

Čaj smanjuje rizik

Redovno pijenje čaja znatno smanjuje rizik od šloga, utvrdili su australijski stručnjaci. Ispitanici koji su nedeljno pili bar jednu šolju čaja tokom više od 30 godina, bili su pod 60 odsto manjim rizikom da im se dogodi moždani udar. Naročito dobrim pokazali su se zeleni i tzv. ulong čaj.

Foto: Pixabay

 

 

Zdrav život

- Izbor zdravih namirnica održava organizam zdravim i vitalnim, a pritom suzbija mnoge negativne posledice. Potrudite se da tri četvrtine svakog obroka čini povrće. Za užinu birajte sezonsko voće. Takođe, u ishranu uvrstite integralne žitarice, hladno ceđena ulja, ribu i bela mesa. Hranu ne solite previše. Ovakav način ishrane omogućava smanjenje holesterola, šećera i povišenog krvnog pritiska.

- Uvedite redovnu fizičku aktivnost. Najjednostavniji i najbezbedniji način vežbanja je brzo hodanje. Savetuje se najmanje 30 minuta umerene fizičke aktivnost dnevno, pet do šest dana nedeljno.

- Ostavite pušenje, alkohol svedite na najmanju moguću meru. Pušenje oštećuje krvne sudove, ubrzava zgrušavanje krvi i povišava krvni pritisak i dvostruko povećava rizik od moždanog udara. Alkohol takođe utiče na porast krvnog pritiska.

Medicinske mere

- Krvni pritisak je potrebno kontrolisati bar jednom godišnje ako je normalan, a povišen znatno češće. Ukoliko je krvni pritisak viši od 120/80 mmHg u više navrata, neophodno je konsultovati lekara oko uvođenja terapije. Narodni lek protiv hipertenzije je beli luk - uvedite ga u svakodnevnu ishranu.
- Šećerna bolest ali i skriveni (povišeni) šećer zahtevaju kontrolu nivoa šećera u krvi sa odgovarajućom ishranom za dijabetičare, a ukoliko lekar proceni da treba, uvode se i lekovi. Najbolji prirodni regulator šećera je cimet.
- Holesterol i trigliceride treba redovno kontrolisati i korigovati dijetom odnosno odgovarajućim lekovima jer su dokazani rizik za moždani udar. Posebno je opasan LDL holesterol. Uzroke povišenih masnoća treba da ispita lekar. Beli luk, limun i peršun su provereni "upijači" masti.
n Hronične bolesti treba držati pod kontrolom. U faktore rizika spadaju arteroskleroza, atrijalna fibrilacija (aritmija), pa čak i anemija.

Opasna hrana koja izaziva rak!



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija