• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.11.2021

11:08

Čir na želucu! Stomak koji čupa!

Pixabay

Live TV

Čir na želucu! Stomak koji čupa!

Podeli vest

Alfa i omega prevencije i lečenja ulkusa je pravilna ishrana i uopšteno način života!

Oboleli od čira na želucu (ulkusa) odlično znaju da samo jedan zalogaj "pogrešne" hrane može da im izazove veliku patnju. Prvi simptom ove česte, hronične bolesti, kojoj su skloniji muškarci, jeste bol u vidu čupanja, "svrdlanja" ili pečenja u stomaku, potom gubitak apetita, nadutost, mučnina, ponekad povraćanje... Tegobe nastaju periodično, obično s proleća i jeseni, i traju po nekoliko dana, ređe nedelja. Alfa i omega prevencije i lečenja ulkusa je pravilna ishrana i uopšteno način života.

Faktor rizika

Genetski faktor

Nulta krvna grupa

Pušenje

Prekomerno konzumiranje alkohola

Upotreba nesteroidnih antiiflamatornih lekova (aspirin, brufen, diklofenak...)

Helikobakterija

Stres, nervoza

 

Šta jesti/ne jesti

Obolelima od ulkusa preporučuje se 5-6 manjih obroka dnevno. Hranu treba pripremati na pari ili kuvanjem. Hrana ne treba da bude masna, ne treba da sadrži jake začine i suviše soli. Bobičasta hrana veoma često pravi problem, slatko mleko se ne koristi, ali se mogu konzumirati kiselo-mlečni proizvodi (jogurt, kiselo mleko). Treba izbegavati proizvode od belog brašna (hleb, peciva i slično), kao i voće u svežem stanju (kuvano je dozvoljeno). Naravno, pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno, a treba izbegavati stresne situacije ili ih držati pod kontrolom.

Priroda leči

U hranu koja olakšava tegobe čira na želucu spadaju banana, đumbir, med, limun, sok od kupusa, mahunarke, maslinovo ulje, riba, mineralna voda, kao i lekovito bilje poput kamilice, hajdučke trave, matičnjaka i imele. Bol možete ublažiti i prirodnim lekovima za ulkus:

Med, limun i jabukovo sirće

Pomešajte pola kilograma meda, sok od 2 limuna, 5 dl maslinovog ulja i 50 ml jabukovog sirćeta. Dobijenu smesu držite u frižideru u zatvorenoj tegli. Pre konzumacije neophodno je smesu promešati drvenom kašikom. Jedite po supenu kašiku pola sata pre jela tri puta dnevno. Kada potrošite dobijenu mešavinu, pauzirajte sa lečenjem naredne četiri nedelje, a zatim je ponovo napravite i ponovite tretman. Uz ovaj prirodni lek za čir preporučuje se i konzumiranje 5-6 oraha svaki dan.

Laneno seme

Kako biste ojačali sluzokožu, pomešajte 100 grama mlevenog lanenog semena sa 50 grama suncokretovog ulja i meda i stavite u frižider. Ujutru, na prazan stomak uzimajte po supenu kašiku mešavine. Terapija traje 14 dana.

Foto: Pixabay

Propolis

Za čir na zelucu i ublažavanje tegoba delotvorno se pokazala i sledeća terapija: 250 grama svežeg putera (bez konzervansa) sipajte u teglu i prelijte alkoholnim rastvorom propolisa (30 ml) i sve dobro promešajte. Uzimajte po malu kašičicu svako jutro pre doručka.

Čaj od nevena

Kašiku osušenog nevena prelijte čašom vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljen čaj.

Čaj od koprive

Tri kašike usitnjene koprive stavite u 2 litra vode i pustite da odstoji narednih 12 sati. Posle toga poklopite šerpu i kuvajte 30 minuta na laganijoj vatri. Prohladite čaj, dobro procedite i pijte tri puta dnevno po šolju pre jela.

Koje namirnice su toksične u prekomernim količinama?




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija