MAMA I TATA NA ISPITU! Strogi ili, popustljivi roditelji?!

Pixabay

22:21 Magazin 0

Informer | 30. 11. 2021.

MAMA I TATA NA ISPITU! Strogi ili, popustljivi roditelji?!

Kako naći zlatnu sredinu između strogoće i popustljivosti? Kako biti pun ljubavi i izgraditi autoritet u isto vreme, objašnjava Marija Benin, klinički psiholog i psihoterapeut


Svi roditelji svojoj deci žele najbolje u životu. Međutim, novo istraživanje pokazuje da preterano strogi roditelji mogu da imaju suprotno dejstvo i stvore decu koja lakše "pucaju" pod pritiskom - ranije napuštaju školu, ulaze u rane seksualne odnose, tuče ili krađe. Ako je vaše dete sklono nestašlucima, pruža otpor prema obavezama, i jedini cilj u životu mu je da se igra i dobro zabavi - jasno je da morate biti stroži, a manje popustljivi. Pitanje je samo kako naći zlatnu sredinu između ove dve krajnosti? Kako biti pun ljubavi i izgraditi autoritet u isto vreme, objašnjava Marija Benin, klinički psiholog i psihoterapeut.

Kaiš i packe

- Mnogi roditelji odgajaju svoju decu prema modelu vlastitih roditelja, a mnogi rade upravo suprotno. Ličnost roditelja uslovljena je genetikom, iskustvima iz detinjstva, odrastanjem i uticajem spoljne sredine. Bilo kako bilo, svi se slažu da žele da odgoje srećne i samouverene osobe. Ako se pristup roditelja detetu temelji na ljubavi i brizi, tim se stilom postiže saradnja između roditelja i dece - kaže Marija Benin.

Preterano strogi roditelji uglavnom za sebe misle da su "pravedni". Cene disciplinu i poslušnost, a pokazuju malo topline, ne razmišljajući pritom kako njihov stav utiče na psihu i ličnost deteta.
- Takav oblik roditeljstva najčešće stvara nezadovoljno, nesigurno i povučeno dete koje se brine kako će zadovoljiti roditelja. Ako roditelji poslušnost postižu kaznama, naročito strogim fizičkim kaznama, dete, koje je kod kuće mirno i zaplašeno, neretko ispoljava agresiju. Ono ne prihvata disciplinu, neće da sluša - objašnjava Marija.

Nagrade i kazne

Kazne treba da budu objašnjene, jasne, konstruktivne i primerene uzrastu deteta. Sve što zabranjujete ili kažnjavate detetu najpre objasnite zašto to činite, i to pravilo važi za svaki uzrast. Ne određujte kaznu u stanju afekta, dok ste ljuti ili uplašeni. Možda ćete se predomisliti kasnije i ublažiti kaznu, što nikako ne daje dobar efekat. Zapamtite, pretnja kaznom nije kazna, a pohvala treba da bude praćena fizičkim kontaktom i gledanjem u oči da bi bila prava nagrada. Važno je da kritikujete postupke deteta, ali ne i dete kao osobu jer tako razvijate dete koje ne sumnja u vašu ljubav, savetuje Marija.

Još je malo

S druge strane, popustljivi roditelji su jako usmereni na dete, udovoljavaju mu u svemu, pokazuju mnogo topline i pozitivnih osećanja, nemaju nikakvih zahteva prema detetu i sve mu dopuštaju.

- Takvi roditelji uvereni su da svojom nežnošću i popustljivošću ne mogu učiniti nikakvu štetu. Takav oblik roditeljstva najčešće i stvara dobro raspoloženo dete koje uživa u svom detinjstvu. Međutim, takvo dete nema mogućnost da razvije osećaj odgovornosti, nesigurno je i nezrelo. Kao rezultat nejasnih i nepostojećih granica dete ima slabu samokontrolu, razmaženo je, impulsivno i agresivno. U nestašlucima ide sve dalje da bi videlo dokle se može - navodi psihoterapeut. Roditelji pravdaju ovakav stav obično time da je dete malo ili stavom da neće da "gnjave dete kao što su njega gnjavili" kad je bio mali, a neki očekuju da dete "sredi" obdanište ili škola.

Od svega pomalo

Savršen roditelj, međutim, ne postoji. Ono što treba da neguje u vaspitanju su čvrstina i ispravnost, ljubav i toplina, navodi Marija. Da podstiče dvosmernu komunikaciju, pita dete za mišljenje i vodi računa o njegovim osećanjima, objašnjava svoje postupke i očekivanja, a zahteve prema detetu prilagođava njegovom uzrastu.

- Takav način vaspitanja rezultira samouverenim i sigurnim detetom koje ima visoko samopoštovanje, odgovorno je, ima dobru samokontrolu. Dobar je roditelj onaj koji je prisutan i puno se bavi svojim detetom. Osim što provodi kvalitetno vreme sa detetom, uključen je u njegov život, probleme i potrebe. Pouzdan je oslonac i dobar uzor, ali nije nepogrešiv i priznaje svoje greške. Tokom detinjstva razvija odnos poverenja i iskrenosti, ali zadržava autoritet - sugeriše psihoterapeut.

Jedan mazi, drugi kudi

Jedan mazi, drugi kudi
Veoma je važno da roditelji budu dosledni u nalaženju zajedničkog jezika i da pokušaju da usklade svoje stavove, inače dete neće moći da shvati šta sme, a šta ne sme, šta je dopušteno, a šta nije. Zato su otvorena komunikacija, razmena i dogovor među roditeljima bitne odrednice roditeljskog saveza, smatra psihoterapeut Marija Benin.

Jasne granice kod deteta stvaraju osećaj sigurnosti, a samo u sigurnoj sredini dete će se osećati slobodno da istražuje i uči. Ako roditelj ne postavi granice detetu, onda će dete postaviti granice roditelju, jer su mu pravila i ograničenja neophodna za funkcionisanje. Roditelji koji svojim dobrim primerom demonstriraju vrednosti i kvalitete koje žele razviti kod svoje dece mnogo lakše to i postižu.

- Svako dete mora prekršiti pravilo, jer se tako razvija i uči o društvenim pravilima i odnosima. Vi ste tu da postavite jasna pravila i granice i da sankcionišete neprihvatljivo, a nagradite pozitivno ponašanje. Dakle, loše je ako ste previše strogi, isto onoliko ukoliko ste i previše popustljivi sa detetom. Dete nije vaš drug, dete je vaše dete. Ima svoju poziciju u porodici i to mora da zna - zaključuje Marija.

Šta se sve prenosi genima?!Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.