• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

07.12.2021

19:30

PEŠKIRI SU VAM POPUT ŠMIRGLE NAKON PRANJA? Otkrijte gde čitav život grešite!

pexels.com

Live TV

PEŠKIRI SU VAM POPUT ŠMIRGLE NAKON PRANJA? Otkrijte gde čitav život grešite!

Podeli vest

Nema lepšeg osećaja od brisanja mekanim, pahuljastim i mirišljavim peškirom

 

Odabir pogrešnog deterdženta

Peškiri se koriste na najintimnijim delovima tela i mogu u sebi zadržati telesne mirise i bakterije. Zbog toga je važno da deterdžent kojim peremo veš na listi sastojaka ima enzime -  proteazu, amilazu, celulazu. Enzimi razgrađuju ulja i mrlje pa će se oni lakše isprati u vodi.

 

Korišćenje omekšivača

Dodavanjem omekšivača u ciklus ispiranja zarobljava se prljavština u vlaknima. Umesto omekšivača, koristite jednu šoljicu belog sirćeta.

 

Uvek perete hladnom vodom

Iako je pranje hladnom vodom ekološki odgovorno, dobro je barem jednom mesečno, peškire prati na višoj temperaturi. Vruća voda pomaže da se razbiju ostaci prljavštine i deterdženta.

Zaboravili ste da očistite veš mašinu

Bar jednom mesečno očistite veš mašinu jer to smanjuje mogućnost taloženja prljavštine na peškirima.

 

Ne znate da sortitate odeću

Ako ubacite beli peškir s plavim farmerkama, verovatno će upiti neke od tih boja koje se oslobađaju u vodi.

 

Pranje tvrdom vodom

Pranje peškira u vodi s visokim sadržajem minerala (tzv. tvrda voda) i korištenje previše deterdženta može učiniti tkaninu prljavom i krutom. Dodajte regenerator za vodu, smanjite količinu deterdženta i dodajte destilovano belo sirće u ciklus ispiranja.

 

Previše sredstava za pranje tela, sapuna ili drugih proizvoda

Neki "prirodni" sapuni reagiraju s mineralima u vodi i ostavljaju talog na tkanini. Da biste uklonili mrlje, napravite smesu od deterdženta u prahu i vode, utrljajte je u mrlje i pustite da odstoji 15-ak minuta, pa tek onda ubacite u mašinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija