• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. K. / Informer

11.08.2022

16:00

OVDE SE STVARAJU GENERACIJE KOJE OSTAJU BEOGRADU! Oni su deca u duši, a njihov posao je izvor pozitivne energije!

Privatna arhiva

Live TV

OVDE SE STVARAJU GENERACIJE KOJE OSTAJU BEOGRADU! Oni su deca u duši, a njihov posao je izvor pozitivne energije!

Podeli vest

Jedna od profesija, koju ne može obavljati bilo ko, i za koju najčešće čujemo da se morate roditi da biste se njome bavili je upravo profesija vaspitača

O najmlađim stanovnicima Beograda brinu, neguju ih, obrazuju i socijalizuju brojni vaspitači i vaspitačice. Vrtić za mališane prestavlja drugu kuću, a vaspitač, pored roditelja, glavni uzor.

- Biti vaspitač nije posao, to je poziv. Poziv sa kojim se rađate, sa kojim možda još u najranijem detinjstvu na nekom nesvesnom nivou shvatate da imate afinitete i talenat da budete vaspitač, a onda se u najranijoj mladosti opredeljujete za poviz vaspitača, školujete se obrazujete i ulazite u vašu drugu kuću koja se zove vrtić. Tog trenutka započinje jedna nova avantura koja traje čitav vaš radni vek, avantura sa najbitnijim članovima, to su deca - rekla je vasitačica Jovana Radović.  

Foto: Informer

Jovana Radović

Biti vaspitač podrazumeva mnogo ljubavi, stalnog usavršavanja, osluškivanja i razumevanja dečjih potreba i interesovanja. Vaspitač mora da bude stabilna, intelektualno nadarena ličnost, emocionalno zrela, sa tačno definisanim stavovima, kako deca ne bi poprimila eventualne nedostatke od svog vaspitača, s obzirom na to da se često poistovećuju sa osobom koja ih vaspitava i u toj osobi pronalaze idola. Takođe, je potrebno da vaspitač ima smisao za kreativne stvari poput muzike, likovnog stvaralaštva, da je maštovit, dosetljiv, duhovit... Dakle, njihov zadatak je čaroban i nimalo lak. A koje su prednosti i mane ovog posla?

Foto: Privatna arhiva

Deca u vrtiću
Prednosti

- Koliko god da vam je težak dan, da imate nekih privatnih problema, onog trenutka kada uđete u vrtić i vidite decu i kada vam oni pritrče u zagrljaj, vi na neko odrđeno vreme zaboravljate teškoće i prepuštate se njima. Ta energija kojom ste vi okruženi je toliko čista, jaka i lepa da je toliko neprocenjiva za sve nas vapitače - otkriva Jovana. 

Foto: Privatna arhiva

Deca se igraju u vrtiću

- Jedan uzoran i pametan đak je na času srpskog jezika na temu "Moja najdraža osoba" napisao ime svoje vaspitačice - ispričala nam je Sanja Simeunović Lekić. 

Mane 

- Ne bih rekla da naš posao ima mane, ali ima neke teškoće. Koliko god da vaspitač unosi sebe u ovaj posao, svoja znanja, veštine, kompetencije, on je samo jedna karika u lancu, jer vaspitno-obrazovni rad ne čini samo vaspitač i dete - rekla je Jovana. 

- Često se osećamo degradirano. Možda je teška reč, ali zaboravljamo da se do sedme godine formiramo. Do sedme godine radimo na socijalnom, na emocionalnom i inteletkualnom razvoju. Mi ovde stvaramo naciju i priraštaj koji će biti, mi svi verujemo u to, uzorni građani ove zemlje, obrazovani, ekološki osvešćeni. Češto zaboravljamo na to - otkrila je Sanja.

Foto: Informer

Sanja Simeunović Lekić

Jedno je sigurno. Vapitači su odabrali da zauvek ostanu velika deca i uživaju u igri svojih drugara. Dok uče naše najmlađe brojavima, slovima, nekim novim veštinama i životu odraslih, mališani ih podsećaju kako treba živeti. 

- Kada znate da ste korisni društvu, a pre svega detetu i porodici i kada ste motivisani, a jedini motiv za ovaj posao je ljubav, onda ste zaista srećni što je ovaj poziv odabrao vas - zaključila je Jovana. 

Foto: Privatna arhiva

Deca se igraju u vrtiću

I ovog jutra u beogradskim obdaništima pričaju se neke nove bajke. I dileme više nema - Ko ume da voli, samo bi to trebalo da radi!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milica

pre 1 godinu

Bravo, za vaspitače. Bravo za Sanju, koleginicu sa fakulteta. Veliko ❤️ za najlepše oči i dušu. ❤️❤️❤️

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija