• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

16.10.2022

19:10

DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVE HRANE! Čašica ovog soka na prazan stomak učiniće da vam...

Live TV

DANAS JE SVETSKI DAN ZDRAVE HRANE! Čašica ovog soka na prazan stomak učiniće da vam...

Podeli vest

Danas se obeležava Svetski dan zdrave hrane. Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu ustanovila je ovaj datum 1981. godine u cilju podizanja svesti o stvaranju sveta bez gladnih


Koliko je važno da se zdravo hranimo slušamo skoro svakodnevno. Međutim, često se dešava da zbog poslovnih obaveza i stresa zaboravimo na to šta unosimo u svoj organizam. Testa, slatkiši, brza hrana, samo su instant rešenja kako bismo zavarali glad. Tada organizmu ne obezbedimo gotovo ništa zdravo, pa stručnjaci apeluju da povedemo računa šta jedemo.  


S obzirom na to da je akcenat na sto posto prirodnim namirnicama, razgovarali smo sa malim proizvođačima domaćih proizvoda. Oni prave sokove, sirupe, kore, džemove, slatka i to sve bez aditiva i veštačkih dodataka. Dragan Kaurin reći će nam zašto je dobro piti sok od aronije i zbog čega je ova biljka do pre deset godina bila zapostavljena kod nas.

Foto: Shutterstock

 


- Najbolji efekat za vaše zdravlje je da ujutru na prazan stomak popijete rakijsku čašicu prirodnog soka od aronije. Na taj način će direktno otići u krv i uradiće sve što treba da bi poboljšala stanje vašeg organizma. Treba reći da je aronijanajbolji prirodni antioksidans i detoks za telo. Bogata je vitaminima i mineralima, a kao suplement pomaže kod teških bolesti. Pogotovo je efikasna kod niskog nivoa gvožđa. Kako su krenuli trendovi tako je krenuo i uzgoj aronije kod nas. Međutim, prvi zasadi su postojali u Takovu. Uzgajivači su probali, ali im nešto nije uspelo. Sa razvojom i prilivom svih tih novih informacija došlo je i do trebda konzumacije aronije, pa su se pojavile početkom ovog veka. Procenjuje se da sada u Srbiji ima milion sadnica aronije, ima otprilike 15 proizvođača koji se trude da podignu upotrebu aronije na jedan viši nivo - kaže Dragan.

Foto: Public

 

Sledeći put kada budete želeli da pojedete nešto na brzinu, setite se da to nije dobro za vaš organizam. Pazite šta jedete i pijete, jer tako čuvate svoje zdravlje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija