• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

31.10.2022

09:15

AKO VAŠE DETE IMA OVAJ PROBLEM, PRAVAC KOD STRUČNJAKA! Neuredan rukopis i smanjena brzina pisanja ukazuju da vaš đak...

printscreen

Live TV

AKO VAŠE DETE IMA OVAJ PROBLEM, PRAVAC KOD STRUČNJAKA! Neuredan rukopis i smanjena brzina pisanja ukazuju da vaš đak...

Podeli vest

Da li ste primetili da i nakon dva meseca od početka školske godine vaš đak prvak ima teškoće u pisanju slova? Neuredan rukopis, smanjena brzina pisanja, nedovršena slova, kao i ona nepravilnog oblika i veličine, ukazuju na disgrafiju

Beogradski logoped Ivana Lazendić kaže da roditelji ne smeju da zanemare ovaj problem, već da se na vreme obrate stručnim licima.

ŠTA JE DISGRAFIJA?

- Disgrafija je specifična smetnja u razvoju i sticanju sposobnosti pisanja. Javlja se kod dece koja imaju očuvan vid i sluh, normalnu inteligenciju i gde su svi socijalni, psiholiški uslovi adekvatni.

Foto: pexels.com

DA LI SE ČEŠĆE JAVLJA KOD DEČAKA ILI DEVOJČICA?

- Javlja se dva puta više kod dečaka nego kod devojčica. Razlog tome je što se kod dečaka više razvijaju veštine koje podrazumevaju grubu motoriku kao što je bacanje i šutiranje lopte. S druge strane, kod devojčica se razvija fina motorika u vidu nizanja perlica, presvlačenja lutkica, kompačnja dugmića...

KADA SE ISPOLJAVAJU PRVI SPIMTOMI DISGRAFIJE?

- Prvi simptomi se javljaju na školskom uzrastu, ali mogu da se predvide i na predškolskom. Najčešće se uočavaju na osnovu toga kako deca orjentišu grafeme na papiru. Rukopis je često neuredan i deca zamenjuju jednu grafemu sa drugom.

KAKO IZGLEDA DISGRAFIČAN RUKOPIS?

- Disgrafičan rukopis izgleda vrlo neuredno. Deca pišu talasasto i koso, pomeraju rukopis od margine, ne oblikuju dovoljno grafeme. Često je prisutno i retuširanje slova – deca preuređuju, precrtavaju i nadovezuju slova.

DA LI DISGRAFIJA MOŽE DA SE IZLEČI?

- Disgrafija ne može da se izleči, ali ranom detekcijom i uvođenjem deteta u rani tretman može se pomoći mališanu da što bolje savlada tehniku pisanja.

DA LI DRUŠTVENE IGRE MOGU NEKAKO DA POMOGNU?

- Detetu se može pomoći tako što će se raditi na finoj motorici. Igrice "Na slovo na slovo" ili igre memorije, kao i bojenje bojanki mogu da budu efikasne u prevazilaženju ovog problema. Savet roditeljima je da se pre svega bave svojom decom i da ukoliko postoji problem obavezno potraže pomoć stručnog lica.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija