• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

13.11.2022

09:00

POČELA SEZONA SLAVA! Ako domaćici poklanjate cveće, vodite računa o boji, jer ona ukazuje na...

printscreen

Live TV

POČELA SEZONA SLAVA! Ako domaćici poklanjate cveće, vodite računa o boji, jer ona ukazuje na...

Podeli vest

Sezona slava je uveliko počela, pa će mnogi kada odu u goste uz kafu, vino i bombonjeru poneti i cveće. Ako ste mislili da je svejedno koju ćete biljku pokloniti domaćici, grešite

Svaki cvet, ali i njegova boja imaju svoju simboliku. Beogradski pejzažni arhitekta Dragana Tucović Baranac otkriva da li treba pokloniti buket ili cveće u saksiji, ali i to ko domaćici uručuje aranžman.

- Kod Srba slava znači skup rođaka i prijatelja. To kazem zato što tada dolaze ljudi koji dobro poznaju domaćicu, pa će tako znati i kakvo cveće ona voli. Cveće u saksiji se ne poklanja nepoznatim osobama, jer vi niste sigurni koliko ta osoba ima prostora u stanu, gde bi mogla da drži tu biljku, a na kraju i da li uopšte i voli saksijsko cveće. Sa cvećem u saksiji nema greške, jer je ovo hladnije vreme idealno za ukrašavanje domova. Ukoliko se odlučite za buket, moja preporuka je da to budu ruže, jer su one tradicionalno cveće. Predlažem da budu tamno crvene. Na drugom mestu su hrizanteme i to u žutoj boji, jer one simbolišu zlato. I na kraju - orhideje. U mitologiji orhideje označavaju cveće koje donosi sreću u kući. Možete d aizabarete bilo koju boju - kaže Dragana.

Kada odlučite koje cveće želite da poklonite, razmislite koje će biti boje, jer prema cvetnom bontonu, svaka boja ima drugačiju poruku.

- Crvena boja uvek znači ljubav. Žuta označava ljubomoru, ali iz ljubavi. Bela je simbol poštovanja, dok plava asocira na vernost. Roze nijanse se poklanjaju mlađim ženama, devojkama, jer one označavaju nežnost - kaže Dragana.

Foto: Public

 
 

Imajte na umu da obavezno kupite neparan broj cvetova, jer i to ima određenu simboliku.

- U našoj kulturi nosi se neparan broj cvetova kada je reč o lepim prilikama kao što su slave, rođendani, krštenja, rođenje deteta. Razlog tome je da bi takvih događaja bilo što više - objašnjava naša sagovornica.

Momak koji prvi put ulazi u kuću svoje devojke treba da se upozna sa cvetnim bontonom kako bi ostavio što bolji utisak na članove njene porodice.

Foto: Pixabay

 

- Kada momak ulazi prvi put kod devojke u kuću poželjno je da ponese dva cveta. Prvi treba da pruži devojkinoj majci, a drugi svojoj lepšoj polovini. Ukoliko par ide u goste, muškarac treba da ponese buket u levoj ruci, kako bi se desnom rukom rukovao i čestitao slavu - objašnjava Dragana.

Cveće je siguran pokon za svaku damu, a na vama je samo da odaberete koju biljku ćete darovati svojoj lepšoj polovini. Ali, pazite i na boju, jer ona otkriva vašu nameru.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija