• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

23.11.2022

13:00

KADA PRESTAJE POTREBA ZA INTIMNOŠĆU U BRAKU? Sa ovim problemima susreću se mnogi parovi u Srbiji!

Informer.rs

Live TV

KADA PRESTAJE POTREBA ZA INTIMNOŠĆU U BRAKU? Sa ovim problemima susreću se mnogi parovi u Srbiji!

Podeli vest

Svaki treći par u Srbiji gubi želju za intimnošću sa svojim partnerom već nakon dve godine braka!

Tokom više godina braka, partneri postepeno gube intimnu želju koju su imali jedan prema drugome. Na psihoterapiju javljaju se mnogi mladi parovi koji se suočavaju sa ovom vrstom problema.

-Ova tema je veoma zastupljena na psihoterapiji i donekle, dugi niz godina, ne mogu da kažem da mi je bilo neprijatno, ali se nisam bavila tim pitanjem koliko su partneri bliski, odnosno intimni. Međutim, kada su počeli da se javljaju upravo sa tim problemom, za mene je to postalo jedno od osnovnih pitanja kada je partnerska terapija u pitanju - objašnjava psihološkinja Jovana Stojković.

Foto: pexels.com

 

Često ljudi koji i nisu u braku, već u dugoj vezi, ali i bračni parovi koji imaju decu, javljaju se na terapiju kako bi rešili problem nedostatka intimnosti. 

- S godinama, naravno, opada želja za intimom, ali to opet ne mora da znači da partner nije željan svog partnera. Tada se pretvara taj odnos u odanost, privrženosti i to je ono što partnere drži do kraja života. Postoje razni životni segmenti, faze koje mogu dovesti do umanjenja intimnosti, a to je recimo, dobijanje deteta, gubitak u porodici, starenje. Takođe uzrok može biti izdaja od strane jednog partnera - kaže naša sagovornica. 

Statistički podaci iz 2012. godine deluju veoma ozbiljno, a čini se da situacija sa godinama postaje sve gora.

-Statistički podaci iz 2012. godine govore u prilog da je do manje intimnosti u partnerskim odnosima došlo upravo zbog jako loše komunikacije, udaljenosti od partnera i neraščišćenih ranijih konflikata. Takođe najnovija istraživanja govore da svaki treći par, nakon dve godine zajedničkog života živi u zajednici gotovo bez intimnih odnosa. To je ono što je veoma zabrinjavajuće - objašnjava psihološkinja. 

Foto: pexels.com

 

Često do ovog problema dolazi u trenutku kada bračni par dobije dete. 

- Mnogi parovi pomešaju partnersku povezanost sa roditeljskom ulogom, pa se onda izgubi ta nit između njih dvoje. Na primer, na psihoterapiji naglašavaju i podrazumevaju da je provođenje vremena sa partnerom i sa svojim detetom podjednako kao da su ga proveli njih dvoje zajedno. To apsolutno nije istina. Onda se automatski jedna strana javlja kao nezadovoljna. Veoma je bitno šta je za koga normalno i dovoljno biti intiman. Za nekoga je to dva puta nedeljno, za nekoga je dva puta mesečno. Ja, nažalost, imam klijente, odnosno klijetkinje kojima, kako one kažu, kojima to ne pada na pamet, to im je poslednja stavka u životu. Često sam taj čin izaziva gađenje, dodatnu frustraciju, tako da je to nešto što je možda danas najzabrinjavajuće - navodi primere Jovana.

Foto: pexels.com

 

Često se misli da su žene te koje gube seksualnu želju prema svojim partnerima, ali, kako tvrdi psihološkinja, to nije istina.

-Predrasuda je da samo žene gube želju za intimom. Veoma često se na psihoterapiju javljaju i sami muškarci koji čak nisu ni stupili u brak sa svojom partnerkom, a imaju dugogodišnje veze i često su skloni prevarama, odnosno paralelnim životom, kako bi nadomestili tu svoju seksualnu želju, ali sa drugom partnerkom - objašnjava Jovana Stojković.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija