• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

29.11.2022

12:30

OGNJEN I DUNJA ŽIVI SU DOKAZ DA SU ČUDA MOGUĆA! U oporavku im je mnogo pomogla upravo OVA terapija!

Informer

Live TV

OGNJEN I DUNJA ŽIVI SU DOKAZ DA SU ČUDA MOGUĆA! U oporavku im je mnogo pomogla upravo OVA terapija!

Podeli vest

Udruženje " Mali div" punih 10 godina u saradnji sa Konjičkim klubom "Potkovica" realizuje projekat "Hrabri mali džokej" namenjen deci sa cerebralnom paralizom

U Srbiji se prevremeno rodi oko 4000 beba godišnje, odnosno njih 11 svakog dana. U preterminski porođaj ubraja se svaki dolazak bebe na svet pre navršenih 37 nedelja trudnoće.

Izazovi sa kojima se susreću prevremeno rođena deca, ali i njihovi roditelji, su brojni. Istraživanja su pokažala da blizu 30% ove dece, nakon višemesečne borbe za život, sa Instituta za neonatologiju izađe sa trajnim posledicama. Najveći broj njih ima probleme sa respiratornim organima, sluhom, zbog prevelike doze antibiotika, kao i probleme centralnog nervnog sistema koji neretko ostave posledice u vidu cerebralne paralize ili mentalne retardacija.

Ana Anufrijev mama je prevremeno rođenog dečaka Ognjena, koji na svet došao 2013. godine u 28. gestacijskoj nedelji. Svoje iskustvo, ali i pomoć koju pruža drugim roditeljima kao član  "Mali Div" podelila je sa gledaocima portala Informer.rs

- Kada se Ognjen rodio, lekari prvo nisu govorili ništa, osim da čekamo. Misim da je to bilo najgore. Nakon toga govorili su o svim mogućim posledicama koje mogu da se dese. S obzirom da je Ognjen već u transportu doživeo prvi zastoj u disanju, odnosno prvu apneu koja je sutradan prouzrokovala krvarenje prvog stepena na mozgu kao poslednicu toga, mi smo tek posle njegove druge godine  mogli da dobijemo tačnu dijagnozu. U pitanju je, hvala Bogu, blaži oblik cerebralne paralize - priča Ana. 

Foto: Informer

 

Strpljenje, ljubav i što češći boravak mame u bolnici stvari su na kojima Udruženje "Mali div" insistira. Nažalost, otpust sa Instituta za neonatologiju ne znači kraj borbe. Brojne terapije, kroz koje su prevremeno rođena deca primorana da se podvrgnu, uključuju neorologa, fizijatra, logopeda, defektologa.

Jedna od metoda lečenja mališana je i hipoterapija ili terpija uz pomoć konja. Ognjenu je upravo ona pomogla da se po prvi put u svom životu popne na stepenik.

Udruženje " Mali div" punih 10 godina u saradnji sa Konjičkim klubom "Potkovica" realizuje projekat  "Hrabri mali džokej" namenjen deci sa cerebralnom paralizom.

- Ognjen je sa hipoterapijom počeo 2017. godine i kod njega je ona odmah dala rezultate. Sve ono gde je zastao na strunjači, klasičnoj kineziterapiji i drugim oblicima terapija koje su se sporovodile, pomak je napravio uz pomoć konjića. Posle samo sedam terapija, verovali ili ne, prvi put se popoeo na stepenice. Već sledeće godine je prebačen na paradresurno jahanje. Iz godine u godinu, Ognjen je bio sve veći, a konj Timotije sve manji - ističe ponosna mama. 

Foto: Informer

 

Hipoterapija značajno može da doprinese normalizaciji mišičnog tonusa, jačanju muskulature, povećanju obima pokreta, održavanja ravnoteže nabraja predsednica konjičkog kluba Potkovica,  Nevena Simić. 

- Radi se na kontroli držanja samog tela, poboljšanju koordinacije, simetričnosti pokreta, a sve to zajedno doprinosi raznoteži i onome što je krajnji cilj, a to je uspostavljanje elemenata hoda i mogućnosti hoda. U suštini, ceo ovaj tretman kao krajnji cilj ima postizanje maksimalne funkcionalne nezavisnosti i samostalnosti dece sa cerebralnom paralizom - objašnjava Nevena. 

Foto: Informer

 

Kako popularnost hipoterpaije raste, raste i potreba  za većim brojem stručnjaka do kojih nije lako doći, kao ni do terapijskih konja poput Timotija, koji moraju biti mirni, ali ne inertni.

Multipla skleroza, Daunov sindrom i autizam, samo su neka od oboljenja gde se jahanje može primeniti, a Ognjen i Lena primer su kako hipoterapija utiče na stanje dece sa cerebralnom paralizom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija