• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

03.01.2023

18:00

OVO JE BILJKA KOJA SE POKLANJA U JANUARU! Nećete verovati kakva legenda prati ovaj cvet!

informer.rs

Live TV

OVO JE BILJKA KOJA SE POKLANJA U JANUARU! Nećete verovati kakva legenda prati ovaj cvet!

Podeli vest

Božićna zvezda, cveće koje je ime dobilo po tome što je najlepše upravo za vreme tog praznika, najčešće se kupuje i poklanja u januaru

 

Pejzažni arhitekta Dragana Tucović Baranac otkriva nam o kakvoj je biljci reč i kako treba pravilno da se neguje da bi što duže potrajala.

- Ova biljka je poreklom iz Meksika. Verovali ili ne, ona tamo raste i do tri metara, dok kod nas u sobnim uslovima ne može da dostigne više od 60 do 70 centimetara. Španski osvajači su je nazvali zvezda zato što ima rašljaste listove koji podsećaju na zvezdine krake. Jedna legenda kaže da je asirskoj princezi koja je tugovala zbog neuzvraćene ljubavi, puklo srce i ta krv je obojila ove listove. Treba napomenuti da crvena boja nije cvet, već su to metamorfozirani listovi – objašnjava naša sagovornica.

Ukoliko ove godine iz bilo kog razloga niste nameravali da okitite jelku, božićna zvezda može da bude adekvatna zamena.

Foto: pexels.com

 

- Stariji ljudi ili oni koji ne kupuju jelku mogu da je zamene sa božićnom zvezdom. Sigurno ste primetili da je upravo ova biljka čest ukras na čestitkama. Ona je simbol ovih praznika – kaže pejzažni arhitetka.

Sobne biljke zahtevaju posebnu negu, a ova dva uslova su presudna kako bi božićna zvezda što duže opstala u zatvorenom prostoru.

- Cveću koje unesemo u kuću moramo da obezbedimo određeno mesto gde će stajati. To mesto treba da bude daleko od izvora toplote i koje nije na promaji. Božićna zvezda je takav cvet da ne voli temperaturu iznad 18 stepeni. Prija joj umerena hladnoća. S druge strane, traži svetlost. To inače važi za svo cveće koje cveta, treba im dovoljna količina svetlosti da bi raslo. Kao i sve sobne biljke, tako se i božićna zvezda zaliva odstajalom vodom i to dva puta nedeljno – kaže Dragana Tucović Baranac.

Foto: Pixabay

 

Iako ne traje dugo, jedno je sigurno, božićna zvezda će svojim raskošnim, crvenim listovima ulepšati vaš dom. Baš iz tog razloga poklonite je i dragim ljudima kojima želite da naredna godina bude lepa kao i ovaj cvet.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija