• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

06.01.2023

09:15

OPREZNO SA SUŠENIM VOĆEM! Ovoliko grama je dozvoljeno da pojedete u toku dana jer ako preterate, doći će do...

pixels

Live TV

OPREZNO SA SUŠENIM VOĆEM! Ovoliko grama je dozvoljeno da pojedete u toku dana jer ako preterate, doći će do...

Podeli vest

Pored posne hrane za Badnji dan, na stolu će se naći i sušeno voće. Kajsije, šljive, smokve su idealna zamena za slatkiše jer su prepune minerala i vitamina, ali i šećera pa treba biti umeren.

 

Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva koja količina ovog voća se preporučuje u toku dana, ali i ko nikako ne bi smeo da ga jede.

- Sušeno voće ima povišenu energetsku vrednost, pa ga zbog toga treba koristiti u ograničenim količinama. Zdravim osobama se preporučuje od 30 do 50 grama dnevno. To može biti sušena aronija, smokva, brusnica, šljiva... Sušeno voće ima blagotvorna dejstva po naš organizam samo ako se ne preteruje sa količinom. Ukoliko imate problem sa opstipacijom jedite sušene šljive, dok su aronija, brusnica i borovnica idealne za anemiju. Loše strane sušenog voća su te što sadrže veću energetsku vrednost, pa su samim tim kalorijski veoma bogate. Pored toga, sadrže veliku koncentraciju šećera. Osobe koje imaju problem sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom mogu da pojedu maksimum 20 grama sušenog voća u toku dana. Veće količine ove namirnice mogu da prouzrokuju povećanje nivoa glukoze u krvi – kaže naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

 

Na trpezi će sigurno biti raznog sušenog voća, pa ne bi bilo dobro da kombinujete više vrsta.

- Najbolje bi bilo da se fokusirate na jednu namirnicu. Ukoliko iskombinujete sušenu smokvu, šljivu i brusnicu doći će do velikog glikemijskog opterećenja, možete osetiti skok šećera u krvi, bez obzira da li ste dijabetičar ili potpuno zdrava osoba – objašnjava nutricionistkinja.

Ukoliko za Badnji dan budete hteli da probate nešto slatko, pripazite jer kombinacije kolača i sušenog voća nije dobra.

Foto: Shutterstock

 

- S obzirom na to da je sušeno voće bogato šećerima, onda je idealna zamena za slatkiše. Slobodno pojedite malo sušenog voća posle obroka, a ono što je veoma važno jeste hidratacija. Pijte vodu, limunadu bez šećera, jer će to doprineti boljoj apsorpciji – savetuje Sandra Švabić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija