• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

26.12.2020

09:00

DAN KADA JE ODIGRANA PRVA FUDBALSKA UTAKMICA NA SVETU! Pobedili su gosti, a već u revanšu viđena je i - PRVA TUČA NA TERENU!

Live TV

DAN KADA JE ODIGRANA PRVA FUDBALSKA UTAKMICA NA SVETU! Pobedili su gosti, a već u revanšu viđena je i - PRVA TUČA NA TERENU!

Podeli vest

Grad Šefild u Ujedinjenom Kraljevstvu kolevka je najstarijih fudbalskih klubova na svetu, ali ujedno i prvog fudbalskog rivalstva

Naime, 1857. godine osnovan je klub koji do dana današnjeg nosi ime grada – FK Šefild.  Tri godine kasnije grad je dobio i svoj drugi klub – Halam. 

Kako su nastali?


U delu Šefilda pod imenom Hajfild 24. oktobra 1857. i zvanično je nastao prvi fudbalski klub na svetu. Osnovali su ga članovi kriket kluba koji su igrali između sebe. Mnogi bi pomislili da to onda i nije fudbalski klub, već čista razonoda, ali dokument iz 1858. svedoči drugačije. 

Tada su zvanično uspostavljenja Šefildska pravila, odnosno prva fudbalska pravila u istoriji.  Neka od njih su, za današnja vremena, prilično bizarna, kao npr. ono da igrači mogu da igraju i rukama, dokle god ne hvataju loptu već je samo udaraju. Ova pravila ostala su na snazi sve do 1867. i osnivanja prvog gradskog Fudbalskog saveza, kada su modifikovana i prilagođena. 

Na gotovo identičan način, 1860 članovi kriket kluba Halam su osnovali istoimeni fudbalski klub kako bi parirali komšijama 

Prva dva fudbalska kluba sastala su se na Boksing dej 1860. godine, na stadionu Halama  - Sendigejt roudu. Meč je završen pobedom gostiju od 2-0. 

Drugi derbi odigran je na Bramal lejnu, danas stadionu Šefild junajteda, ali je prekinut zbog masovne tuče igrača oba kluba.

Šefild je zauvek ostao upisan kao najstariji klub na svetu, i klub koji je trijumfovao u prvom derbiju ikad odigranom. Halam je zabeležen kao klub sa prvim fudbalskim stadionom, ali i prvi klub koji je osvojio neko takmičenje – Judan Kup, 1867. 

Zanimljivo je da su čelnici kluba uspeli da izgube pehar koji je pronađen tek 130 godina kasnije, i prodat klubu od strane nalazača za 2.000 funti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija