• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/informer.rs

09.04.2019

08:28

(VIDEO) SJAJNA VEST! STARBAKS OD 16. APRILA U BEOGRADU! I TO NA - ĆIRILICI!

Podkast

(VIDEO) SJAJNA VEST! STARBAKS OD 16. APRILA U BEOGRADU! I TO NA - ĆIRILICI!

Podeli vest

Do kraja godine biće otvoreno još deset lokala čuvenog brenda u glavnom gradu Srbije. Natpis i na ćirilici zahvaljujući insistiranju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije gde je Starbaks došao

U Beogradu će 16. aprila biti otvoren prvi Starbaks, a natpis čuvenog brenda biće ispisan i ćirilicom! 

Kako saznajemo, do kraja godine u glavnom gradu biće otvoreno još 10 njihovih lokala, a natpis na ćirilici je izričit uslov koji je postavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Da podsetimo, Stabaks je pristao da njegov logo bude ispisan na ćirilici još samo u Moskvi!

Foto: beograd.rs

Prema našim saznanjima, gradska uprava uveliko radi na tome da svi veliki strani trgovinski lanci koji posluju u Beogradu uskoro svoje firme istaknu i na ćiriličnom pismu.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Upravo su, kako saznajemo, u toku pregovori sa čuvenim lancem brze hrane Mekdonalds, čiji će naziv uskoro takođe pisati na čirilici!

Skupština grada će na današnjoj sednici doneti prvu konkretnu odluku u cilju zaštite i promovisanja ćirilice, koja će se odnositi na firme.

Foto: beograd.rs

Moramo da cenimo našu kulturu, da je cene i drugi

Vesić je novinarima rekao da je to još jedan primer promovisanja ćirilice i uslov koji je postavljen kompaniji Starbaks.
- Moj uslov prilikom pregovora sa Starbaksom je bio da natpis, pored onog na latinici, bude i na ćirilici - rekao je Vesić i dodao da ako sami ne cenimo svoju kulturu, neće je ceniti ni drugi.

- Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će Grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik Grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici. Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da, kao Grad, damo konkretan doprinos - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Najavio je da će se u narednom periodu osmisliti i druge mere iz nadležnosti Grada Beograda, u cilju zaštite ćirilice.

- Želimo da na ovaj način podstaknemo i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i druge državne institucije da se učini više na zaštiti ćirilice. Chirilica i latinica su naša pisma, ali ćirilica je naše izvorno pismo i mislim da kao lokalna samouprava imamo obavezu da učinimo sve da promovišemo ćirlicu i da je dodatno zaštitimo - istakao je Vesić.

Foto: Tanjug

On je naveo da, u cilju promovisanja ćirilice, ove mere treba da prate i dodatne i dodao da veruje da će i drugi organi koji nisu samo organi lokalne samouprave učinti sve da se zaštiti ćirilica.

Vesić je najavio da će Grad u narednom periodu razmišljati i o firmarinama, odnosno da kompanije koje imaju istaknute firme na ćirilici plaćaju i niže firmarine i neke druge takse.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

- Ovo je nešto na šta smo posebno ponosni i verujemo da će ova odluka koju donosimo sutra biti primer za sve u Srbiji kako treba da štitimo naše pismo...niko neće zašiti naše pismo i kulturu ako to ne budemo uradili sami i zato je ova odluka koju sutra donosimo posebno važna - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Foto: Insajder/Novak Đurović

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 5 godina

Naročito će vam biti "prijatno" popiti ovu kafu kad saznate da deo novca od svake prodate kafe ide za finansiranje američke ratne mašinerije

Nile

pre 5 godina

Hajde kažite vi nama ZAŠTO je to sjajna vest? Pa hteli su oni da dođu i u RH da an toliku obalu imaju svoje kafiće i kafu i da zarađuju od tolikih milioan turista ali ih hrvati nisu primili nego ih poslaše za Beograd jer imaju oni svoje kafiće i svoju kafu i sami znaju da razđuju pa šta su Srbi toliko prokleti i nesposobni da su im i ovakve investicije potrebne?

Profit

pre 5 godina

A nekome profit? Sada će Srbiji i Srbima biti mnogo bolje. Dosao STARBAKS i to na srpskom. I g će da uvezu, samo neka je brendirano sa zapada.

grckizet

pre 5 godina

Ljudi, molim vas, sta je to? Srpska para izlaze u Ameriku....

Mirko

pre 5 godina

U je zamislite sad cemo amerima placati kafu i kolace, to nam je bas nedostajalo. :)

guest

pre 5 godina

Свако ћирилично слово у јавном простору је један корак ка слободи.

Miki

pre 5 godina

A nas obicne cete voditi kao stoku na exkurzije da vidimo to cudo....

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija