• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Informer

07.07.2019

13:42

(VIDEO) MALO VIŠE PROLUPAO, STOLTENBERG PREDLOŽIO RUSIJI DA UNIŠTI RAKETE 9M729! Moskva sad sigurno traži način da mu ispuni želju!

Podkast

(VIDEO) MALO VIŠE PROLUPAO, STOLTENBERG PREDLOŽIO RUSIJI DA UNIŠTI RAKETE 9M729! Moskva sad sigurno traži način da mu ispuni želju!

Podeli vest

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio je Rusiji da se "u kratkom roku reši raketa 9M729, što bi moglo spasti Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa".

Prema rečima Stoltenberga, 1987. godine Rusija je mogla da uništi krstareće rakete i rakete srednjeg dometa u roku od nekoliko nedelja, pa može i sada, ukoliko želi da ispoštuje Sporazum.

Ranije su predstavnici NATO-a mnogo puta izjavljivali da rakete 9M729 navodno narušavaju Sporazum o raketama. Ruske vlasti odbacuju te optužbe. Kako je saopšteno iz Moskve, raketa se nije razvijala niti je testirana na udaljenost, koja premašuje utvrđenu granicu.

Stoltenberg je dodao da protivraketna odbrana u Evropi nije usmerena protiv Rusije, niti je u stanju da obori ruske interkontinentalne balističke rakete.

Prema njegovim rečima, taj sistem je usmeren protiv pretnji izvan evroatlantskog regiona i da se tu ništa nije promenilo.

Podsetimo, Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 30. juna ove godine Zakon kojim Moskva napušta sporazum sa SAD o nuklearnim i konvencionalnim balističkim raketama srednjeg dometa, javlja RT.

Zakonom koji je Putin potpisao suspenduje se učešće Moskve u sporazumu potpisanom pred kraj hladnoratovske ere.

Putin je povlačenje Rusije iz sporazuma najavio u februaru posle iznenadne odluke Vašingtona da se povuče iz ugovora o kontroli nuklearnih i konvencionalnih balističkih raketa srednjeg dometa (INF).

Trampova administracija još prošlog oktobra je najavila suspenziju sporazuma, koji je važio za temelj evropske bezbednosti od kada je stupio na snagu 1987. godine.

Moskva je potom najavila "recipročni odgovor" na najave iz Vašingtona.

Sporazum koji je odlukom Putina stavljen van snage, zabranjivao je upotrebu i razvoj nuklearnih i konvencionalnih balističkih raketa dometa od 500 do pet i po hiljada kilometara. Obe strane su ranije optuživale jedna drugu za kršenje dogovora. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija