• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik/Viktor Bezeko, Timur Blohin

07.07.2019

18:27

(VIDEO) SRBIJA JE POTREBNA EVROPI DA ODVOJI NEMAČKU OD RUSIJE, Poljaci razotkrili podmukli plan, ŠTA MOŽE UČINITI BEOGRAD?!

Podkast

(VIDEO) SRBIJA JE POTREBNA EVROPI DA ODVOJI NEMAČKU OD RUSIJE, Poljaci razotkrili podmukli plan, ŠTA MOŽE UČINITI BEOGRAD?!

Podeli vest

Varšava snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na samitu u Poznanju, koji se završava 5. jula.

Prema izveštaju "Balkanski smer", koji je objavio Centar za analize Jagelonskog kluba, gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana spadaju u kategoriju najmanjih evropskih ekonomija i najsiromašnijih zemalja van Istočnog partnerstva.

Poređenja radi, Crna Gora, koju autori izveštaja nazivaju najbogatijom zemljom Zapadnog Balkana, značajno je siromašnija od Bugarske, najsiromašnije zemlje EU. Ukupni BDP zapadnobalkanskih zemalja po paritetu kupovne moći manji je od 275 milijardi dolara, tj. manji je od BDP-a Mađarske.

Postavlja se pitanje zašto je Poljskoj (i EU kao takvoj) potreban taj region?

"Što slabija zemlja, to bolje za EU"

Prema rečima predsednika udruženja Evropskog veća za demokratiju i ljudska prava Januša Nedzveckog, postoje dva razloga.

Nedzvecki smatra da je EU potrebno proširenje kako bi uopšte opstala. „Što slabija zemlja, to bolje za EU", kaže on.

Poljski analitičar objašnjava da se značajni deo pregovora o pristupanju EU uvek odnosi na to koliko će novca iz evropskih fondova dobiti zemlja-kandidat.

Foto: fotomontaža

Drugim rečima, na to koliko je novca potrebno kako bi se tržište ove zemlje otvorilo za evropske igrače. Nakon toga, mnogo jači evropski proizvođači ulaze u one sektore ekonomije i proizvodnje koji su bili pod kontrolom lokalnih proizvođača.

- To se već desilo kod nas. Nakon ulaska Poljske u EU, evropske zemlje su zauzele veliki deo domaće ekonomije. Najdrastičniji primer su trgovački lanci, kao što su 'Lidl', 'Ošan', 'Bjedronka' i drugi, koji su jednostavno ubili poljsku trgovinu i monopolizirali poljsko tržište - kaže on.

Da li su sredstva iz EU fondova bila dovoljna nadoknada za ono što se desilo? Sagovornik Sputnjika sumnja u to.

Jeftina radna snaga

Nedzvecki smatra da će u zemljama koje se nalaze na periferiji EU biti razmešteni kapaciteti samo za proizvodnju sirovina, dok će konačni proizvodi biti isključivo pravo velikih evropskih zemalja, poput Francuske ili Nemačke. To u praksi znači da će „stara Evropa" samo koristiti jeftinu radnu snagu na Balkanu.

Ovo je plan za jačanje ekonomije EU, koji je i dalje efikasan, kaže Nedzvecki.

Kada je reč o Poljskoj, Varšava nema nikakve ekonomske interese na Balkanu, kategoričan je sagovornik Sputnjika.

On ističe da Poljska nema mogućnost da izađe na balkanska tržišta i da preuzme kontrolu nad unosnim branšama njihovih ekonomija. Stoga, za Poljsku je integracija Zapadnog Balkana važna pre svega sa geopolitičke tačke gledišta, jer Varšava i dalje sprovodi spoljnu politiku koja je definisana u Vašingtonu.

Nedzvecki smatra da će EU i dalje vršiti pritisak na Srbiju kako bi se obezbedilo istovremeno stupanje Srbije i Kosova u EU, nakon što Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Srbija će odvojiti Nemačku od Rusije

Analitičar pominje i neformalnu političku platformu „Inicijativa tri mora", koja uključuje države-osovine Baltik-Jadran-Crno more i koja se, prema njegovom mišljenju, nalazi pod kontrolom SAD.

Nedzvecki smatra da je stvaranje sanitarnog pojasa, koji odvaja Nemačku od Rusije, veoma popularna ideja unutar poljskih političkih elita. Uključivanje zapadnobalkanskih zemalja u „Inicijativu tri mora" razlog je zašto je Poljska zainteresovana za integraciju Srbije i drugih država u EU, zaključuje on.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!
Društvo

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!

Nakon najtoplije zime u istoriji, moguće je da je pred nama zbog klimatskih promena, koje su povećale temperature u svetu za 1 stepen, a u Srbiji čak za 2, jer se naša zemlja brže zagreva, i jedno od najtoplijih proleća, a bogami i leta. Tek što je ovo godišnje doba stiglo, meteorolozi su upalili i prve meteoalarme zbog vrućine koja sledi narednih dana.

28.03.2024

14:50

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!
Politika

Srpska lista: Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je nagrada Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom!

Srpska lista saopštila je danas da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa željom Prištine da bude primljena u članstvo te međunarodne organizacije, nagrada međunarodne zajednice Prištini za svakodnevni teror nad srpskim narodom, brutalno fizičko i insitucionalno maltretiranje i obespravljivanje srpskog naroda na KiM.

28.03.2024

14:10

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!
NIJE MU OVO TREBALO

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!

Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma, tvrdi ruska Pravda. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari, navodi list i dodaje da je "Turska je sedište ukrajinske Glavne obaveštajne uprave za pripremu terorističkog fronta u Ruskoj Federaciji".

28.03.2024

12:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija