• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

17.07.2019

16:39

(VIDEO) KOŠENJE NA RAJCU BOLJE OD SVAKE TERETANE! Srce pumpa, a mišići rade!

Podkast

(VIDEO) KOŠENJE NA RAJCU BOLJE OD SVAKE TERETANE! Srce pumpa, a mišići rade!

Podeli vest

Da biste pokosili jednu livadu danas vam je potrebno samo da kroz travu prošetate kosilicu, međutim pre pedeset godina sve je izgledalo mnogo drugačije – muškarci su po najvećoj žegi kosili isključivo ručno, koristeći svoju snagu i veštinu

Veran ovoj tradiciji čak i danas ostao je Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, koji iako ima samo 21 godinu ne propušta nijednu Kosidbu na Rajcu. Uz oca i strica kosu je prvi put u ruke uzeo sa nepunih sedam godina i zaljubio se u ovu staru veštinu.

Foto: RINA

- Znam da moji vršnjaci možda imaju neke modernije i ekcentričnije hobije, ali za mene je ručno košenje broj jedan. Tu vam rade svi mišići, bolje je od svake teretane. Kad sam bio mali rekli su mi da imam urođen talenat i zato nisam odustao. Otac mi je pokazao prve poteze, a onda sam iskustvo sticao kroz vežbanje - kaže Vuk.

Foto: RINA

Njegov trud se isplatio jer je sa 19 godina postao najmlađi pobednik u istoriji Kosidbe na Rajcu. Kaže da je za zlatan otkos najvažniji dobar alat, ali i fizička spremnost.

- Dobra kvalitetna kosa je najbitnija, mora biti dobro naoštrena. Prvi zamah je ključan. Desnom nogom idete napred, pa malo zamahujete iz kuka, malo iz ramena. Najviše treba da kosite ovim središnjim delom, a ne vrhom kose - otkriva svoju tajnu ovaj mladi kosač.

Foto: RINA

Brus za pojasom neizostavan je detalj, a Vuk kaže da kosa mora stalno da se oštri, da bi trava bila dobro pokošena.

- To je prirodni kamen koji služi za oštrenje, nasloni se na kosu i usko povlači, ali morate paziti da se ne posečete. Trava na Rajcu je tvrda i jaka i ako se niste dobro naoštrili, nema pobede - rekao je Vuk.

Foto: RINA

Svi u Preljini znaju da ovaj mladić odlično kosi, pa zato dok vežba on pokosi sve livade u komšiliku.

- Fizička kondicija je veoma bitna da biste kosili. Pred svako takmičenje pripremam se tako što kosim obližnje livade i kad brzo pokosim jedan hektar trave, tad sam spreman za Rajac - uz osmeh priča Vuk koji je pobedio i ove godine.

Foto: RINA

Svoj talenat imao je od koga da nasledi, otac Radoslav kaže da je nijedna livada u sjeničkim sleima odakle je rodom, nije ostala nepokošena njegovom rukom.

- U našim stočarskim krajevima kosidba je bila jedan od najvažnijih poslova. U stara vremena skupljali smo se na mobama. Solidarisali smo se i pomagali jedni drugima - rekao je Radoslav i dodaje da su kosidbe i danas prilika da se ljudi okupe, druže i prisećaju starih vremena nebitno da li žive u selu ili u gradu.

- Sad je sa nama na Rajcu bio i dokror, kardiolog koji je kosio kao pravi seljak. Kad smo ga pitali kako je, on kaže – odlično, srce samo pumpa - našalio se Radoslav.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija