• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.04.2020

10:32

VELIKI PETAK U DOBA KORONE! Mali broj vernika posetilo crkve ovog jutra! (Video)

Podkast

VELIKI PETAK U DOBA KORONE! Mali broj vernika posetilo crkve ovog jutra! (Video)

Podeli vest

Za pravoslavne vernike, koji poštuju Julijanski kalendar danas je Veliki petak, kada se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časni krst i njegova smrt za spasenje sveta. Veliki petak i Vaskrs ove godine Crkva i vernici neće obeležiti u skladu sa tradicijom, već u skladu s merama i preporukama o sprečavanju širenja zaraze koronavirusa

Inače, Veliki petak je za pavoslavnu crkvu i sve vernike najtužniji dan tokom kojeg se sećaju događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću.

Na Veliki petak se strogo posti, hrana se sprema na vodi, a sve misli i molitve treba da budu upućene Gospodu i podsećanju da je On Sebe prineo na žrtvu, iz ljubavi prema svima nama.

U svim pravoslavnim hramovima se iznosi Plaštanica. To je platno na kojem je prikazano Hristovo polaganje u grob. Plaštanica se postavlja ispred oltara, na posebno ukrašen odar, koji predstavlja grob Hristov.

PATRIJARH PORUČIO: Možemo Bogu da se molimo i u svom domu (Video)

U normalnim uslovima vernici u najvećem redu i sa dubokim poštovanjem, prilaze Plaštanici i celivaju je.

Od velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

U većini krajeva Srbije na današnji dan se farbaju jaja.


Farbanje jaja na Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje i simbolizuje dan kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija kome je na poklon donela korpu jaja.

Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju.

Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

FARBALI SMO ZA VAS PRELEPA VASKRŠNJA JAJA! Dekupaž i lukovina će vas oduševiti! (TV IN)

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja.

Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Uskrsa kao „čuvarkuća“, zaštitnik porodice.

Veliki petak je dan žalosti, ali i uvod i priprema za najveći i najrodosniji praznik - Uskrs.

NAJSTARIJI GRAĐANI OBAVILI POSLEDNJU KUPOVINU PRED VASKRS! Penzioneri jutros izašli iz izolacije! (Video)

PRATITE NAS I NA YOUTUBE KANALU




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija