• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2020

19:00

NA JUGU SRBIJE SITUACIJA NESIGURNA! Postoji opasnost od drugog talasa koronavirusa! (Video)

Podkast

NA JUGU SRBIJE SITUACIJA NESIGURNA! Postoji opasnost od drugog talasa koronavirusa! (Video)

Podeli vest

Epidemiološka situacija na jugu i jugoistoku Srbije je iz nepovoljne prešla u povoljnu, ali i dalje nesigurnu, izjavio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović, navodeći da izuzima situaciju u domovima za stare i osobe sa posebnim potrebama, koju je ocenio kao nepovoljnu jer još uvek ima pojave srednje teških i teških kliničkih slika

Tiodorović je, nakon sastanka Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug na konferenciji za novinare u Nišu, kazao da ocenjuje epidemiološku situaciju kao nesigurnu, jer još uvek postoji lokalna transmisija, u mnogo manjoj meri, ali i 14 osoba u KC Niš na respiratoru koji se bore za život.

Kada je u pitanju ukupno stanovništvo, kako kaže Tiodorović, pre dve nedelje je od ukupno testiranih beleženo 40 do 44 odsto pozitivnih nalaza, što je pokazivalo da je lokalna transmisija izuzetno prisutna.

Međutim, dodaje, juče je bilo 7,2, a danas 6,5 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih, a testiran je sličan broj kao i ranije.

- To govori da se stanovništvo ponaša odgovorno, kao i da su mere dale značajan efekat - kazao je Tiodorović.

Situacija sa privremenom bolnicom "Čair" govori da imamo uslove da smestimo ljude u druge objekte ako to bude potrebno, kazao je Tiodorović i dodao da će halu ipak zadržati u pripravnosti ako bude potrebno.

VAKCINA JE NADA DA ĆE SE KORONAVIRUS ISKORENITI! Ipak, biće potrebno vremena! (Video)

Objašnjava da su uvek najopasniji repovi epidemije.

- Ako popusti koncentracija i odgovornost svih nas, doći ćemo do toga da nas taj rep ošine i da krenemo sve ispočetka. Čak i zemlje koje su objavile da su završile sa epidemijom, kao što je Singapur, imale su situaciju da im se ponovi i da dođe do drugog talasa. Važno je da obezbedimo da ne dođe do drugog talasa i da postepeno ukidamo one mere koje mislimo da mogu da obezbede stanovništvu da funkcioniše - kazao je Tiodorović.


Govoreći o domovima za stare i osobe sa posebnim potrebama, Tiodorović je kazao da je bilo kašnjenja u pogledu žarišta na jugu, odnosno u okolini Niša i da u trenutku kada se mislilo da je situacija pod kontrolom, desila se situacija sa Gerontološkim centrom.

- Odjednom smo imali veliki broj zaraženih, 200 korisnika tog centra. Zato odvajam procenu stanja u domovima za stara lica i lica sa posebnim potrebama i nju ocenjujem kao nepovoljnu. Ona je došla na kraju, kada smo po epidemiološkim procenama mislili da ćemo imati pad i očekivali mnogo bolju situaciju - kaže Tiodorović.

Ipak, kako navodi, i to su uspeli da reše, a kao dva pozitivna primera koja su pokazala da je moguće rešiti situaciju navodi Instituciju Kulina i Dom u Trbunju.

OVAKO ĆETE NEKOME SPASITI ŽIVOT! Doktori otkrivaju šta je potrebno da biste donirali krvnu plazmu i pomogli u borbi protiv koronavirusa

Institucija Kulina se veoma dobro organizovala, stvoren je karantin u karantinu i to funkcioniše, kaže Tiodorović i dodaje da uvek ima pozitivnih, ali da je situacija pod kontrolom.

- I Dom u Trbunju je pod kontrolom, sada tamo radimo da svi koji su negativni od radnika se stave na raspolaganje i da obezbedimo da i to funkcioniše - dodaje.

ITALIJANI PIŠU O TRETMANU ŽELJKA MITROVIĆA! Ozonizacija krvi u borbi protiv koronavirusa (Video)

Kako kaže, ocena je nepovoljna jer stalno ima pojave srednje teških i teških kliničkih slika i to će se nastaviti.

- Tu ne možemo biti optimistični u proceni kao što smo u ukupnoj situaciji, koja je povoljnija. Izdržimo još dve nedelje, da uđemo u maj mesec i da i tada budemo spremni da se ponašamo odgovorno i da na taj način dođemo u situaciju da razgovaramo da počnu obdaništa da rade jer kako ćemo ljude da vratimo na posao ako ta deca ne smeju kod baka i deka - kazao je Tiodorović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija