• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2020

14:15

IZOLACIJA UTIČE NA POVEĆANJE PORODIČNOG NASILJA! Ipak, žrtve manje prijavljuju zlostavljanje! (Video)

Podkast

IZOLACIJA UTIČE NA POVEĆANJE PORODIČNOG NASILJA! Ipak, žrtve manje prijavljuju zlostavljanje! (Video)

Podeli vest

Iz Ženskog centra za savetovanje žrtava nasilja u Zlatiborskom okrugu navode da je poziva žrtava nasilja manje od očekivanog, ali da to nije odraz realne situacije

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji jedna žena je ubijena u porodičnom nasilju, što je manje nego u istom periodu lane, kada je ubijeno pet žena.

Kako objašnjavaju, poziva bi bilo više da žrtve nisu po ceo dan zatvorene u kući sa nasilnikom.

- U takvoj situaciji žrtve izbegavaju da se bilo kome obrate za pomoć, jer bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja - ističe za Tanjug koordinatorka SOS telefona Ženskog centra u Užicu Vesna Bogdanović.

MOJE TELO - MOJ IZBOR! Grupni zagrljaj u Londonu narušio mere zaštite, uhapšena jedna osoba! (Video)

Bogdanovićeva kaže da su se korisnice javljale više sa pitanjima o funkcionisanju institucija u vreme vanrednog satnja.

- Da li policija reaguje ako se prijavi nasilje, da li izriče hitne mere, da li funkcioniše tužilaštvo, da li funkcioniše sudija, da li će se produžavati hitne mere, šta se dešava sa onim žrtvama koje su već započele proceduru - kaže Bogdanovićeva za Tanjug.

Navodi i da je bilo i situacija da se nasilnik vrati iz inostranstva, ali ne poštuje meru samoizolacije, pa su žene zvale zbog straha da im ne prenesu koronavirus.


Dodatni problem za žene iz ruralnih sredina je i javni prevoz koji je obustavljen zbog vanrednog stanja.

- Nisu im dostupne određene usluge, odnosno ustanove na način na koji bi to bilo da je drugačije, jer nemaju čime da se prevezu od svog mesta prebivališta do grada gde se nalaze ustanove - kaže Bogdanovićeva i navodi da će se situacija promeniti ukidanjem vanrednog stanja.

UŠLI SMO U MIRNIJU FAZU, ALI NEMA OPUŠTANJA! Epidemiolog Kon apeluje: pridržavajte se pravila! (Video)

Psiholog Ana Ristović takođe naglašava da uslovi izolacije utiču na povećanje nasilja, a žrtve nikako nisu u mogućnosti da to prijave, jer nasilnik prati svaki njihov korak.

- Tu gde postoji problem on se produbljuje, zapravo pojačava. To je nezavidna situacija za one koji trpe nasilje, jer su prinuđene da budu sa nasilnikom i nema pomoći. I još je gora situacija tokom policijskog časa, deca su tu. Znači bespomoćnost. Statistike pokazuju da nema novog nasilja izazvanog trenutnom situacijom, odnosno ako nije postojalo do sada nije se pojavilo ni tokom izolacije - kaže Ristovićeva za Tanjug.

Savetovalište Ženskog centra, namenjeno za podršku žrtvama nasilja u porodici u naredna tri meseca će biti dostupno 24 časa putem telefona.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!
Politika

Nikolić: Đilasovci sakrili prave fantome u svojim redovima!

Posle brutalnih laži o 40 000 “fantoma” iz Republike Srpske, o biračkom mestu u Areni koje nije postojalo i mnogih drugih budalaština koje su Đilasovci izmišljali kako bi našli izgovor i opravdanje za poraz na izborima, ali i paravan koji bi im omogućio da ruše nezavisnost i suverenitet naše zemlje, ne samo da se nisu izvinili građanima, nego su sakrili prave fantome, u svojim redovima, saopštila je Milica Nikolić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

28.03.2024

10:10

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija