• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

22.05.2020

17:38

FERDINAND KREN NAJVEĆI ČAČANSKI NEIMAR U 19. VEKU: Kulturno dobro čuva se u centru grada na Moravi

Podkast

FERDINAND KREN NAJVEĆI ČAČANSKI NEIMAR U 19. VEKU: Kulturno dobro čuva se u centru grada na Moravi

Podeli vest

Jedna od najstarijih građevina u Čačku je zgrada Okružnog načelstva, a daleke 1875. godine podigao ju je industrijalac Ferdinand Kren, sa tadašnjim velikim zidarom Jevremom Savićem.

Sve do 1967. godine ovu rustičnu građevinu koristio je sud, a danas je tu smeštena služba računovdstva za sve ustanove kulture u Čačku, kao i kancelarije, depoi i Galerija Narodnog muzeja. Od 18. maja započeti su radovi na njenoj rekontrukciji, pa će nakon nekoliko decenija stara zgrada dobiti novo ruho.

- Ova zgrada ubraja se u najlepše i najveće građevine koje su podignute u tadašnjoj Srbiji. Vreme je uzelo svoj danak, tako da će biti urađena nova fasada, a sve u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje vode računa o nepokretnim kulturnim dobrima. Predviđeno je pažljivo skidanje svih oštećenih slojeva, završiće se popravke i obrade, a sve korišćene boje moraju biti bez agregata - rekla je Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

PRATITE NAS I NA YOUTUBE KANALU

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boza

pre 3 godine

Da li gospodja Delfina Rajic ili neko iz Cacka moze dati vise podataka o Ferdinandu Krenu ? Kada je ziveo i sta je sve napravio u Cacku ? Postojii li u Cacku jos hotel Srbija ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija