• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2020

12:21

Otvoren naučno-tehnološki park u Nišu (Video)

Podkast

Otvoren naučno-tehnološki park u Nišu (Video)

Podeli vest

U Nišu je danas otvoren Naučno-tehnološki park, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, koji je istakao da se Niš sada ubrzano razvija

Firme koje se budu uselile u NTP počeće da rade u avgustu, a ukupno će biti na raspolaganu 14.000 kvadrata.

NTP će imati ukupno 20 start ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo.

Vučić je rekao da je u NTP uloženo 12,5 miliona evra i istakao da je država mnogo uložila u Niš prethodnih godina.

-U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napred-, istakao je Vučić.

Zajedno sa investicijom u osnovanje Starap centar Niš koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakultata ukupna vrednost investicije premašuje 20 miliona evra.

Otvaraju su prisustvuju premijerka Ana Brnabić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Završena je izgradnja i uređenje zgrade i pratećeg prostora Naucno-tehnološkog parka u Nišu pored tehnoloških fakulteta.

Naučno-tehnološki park Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.

Oko objekta je parking, kao i lepo uređen park sa fontanama, a u podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata koji ce biti dat, putem javnog poziva, nekom od partnera na upravljanje.
Izgradnja NTP koštala je 12,5 miliona evra sa svim okruženjem, a to podrazumeva i izgradnju kolektora za atmosferske vode.

Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke, investitor je Ministarstvo prosvete.

Projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, dok je sve aktivnosti po ugovoru realizovala niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte i grad koji je bio zadužen za infrastrukturu i administrativnu podršku.

Izgrađena su tri sprata površine oko 2.200 kvadrata po spratu podeljenih u kancelarijske prostore za kompanije.

Na prvom spratu će se nalaziti start ap kompanije i tu se nalazi veći broj manjih kancelarija koji je opremljen tako da ima više sala za sastanke i više prostora za zajedničke aktivnosti koje će mladim kompanijama omogućiti zajedništvo.

Drugi i treći spart su namenjeni kompanijama i tu je manje sadržaja za zabavu.

Takođe, unutar parka biće formirana i laboratorija za izradu prototipova i 3D štampu.

BONUS VIDEO:

ZLATIBORSKI OKRUG NASTAVLJA DA SE RAZVIJA! Boban Perišić o planovima za naredni period! (VIDEO)

BITKA NA KOŠARAMA ILI PAKAO KOŠARA! Počinje snimanje filma od nacionalnog značaja!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija