• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.06.2020

15:09

Vesić položio venac na mesto atentata kneza Mihaila Obrenovića (Video)

Podkast

Vesić položio venac na mesto atentata kneza Mihaila Obrenovića (Video)

Podeli vest

Zamenik gradonačlenika Grada Beograda Goran Vesić, položio je danas cveće na spomen-obeležje u Košutnjaku, na mestu gde je pre 152. godine ubijen knez Mihailo Obrenović, čiji se grob nalazi u Sabojnoj crkvi u Beogradu

Vesić je tim povodom rekao da je knez Mihailo Obrenović jedan od naših najznačajnijih vladara 19. veka, jer je Srbija njegovim zalaganjem i diplomatskim putem preuzela od Turske upravu nad preostalim utvrđenim gradovima-Beogradom, Smederevom, Šapcem, Kladovom...

-Iako je vladao Srbijom svega 11 godina i to u dva navrata, od 1839. do 1842. godine i od 1860. do 1868. godine, ostavio je zaista dubok trag i smatraju ga možda najprosvećenijim vladarom u novijoj istoriji Srbije-, istakao je Vesić nakon polaganja venca.

Način na koji je ubijen pokazuje kakva je srpska istorija i kako čuvamo mesto na kojem je izvršen atentat, kaže Vesić i dodaje da to najbolje pokazuje kakav smo mi narod.

-Spomenik ne liči na mesto na kojem je ubijen srpski vladar. Mi svi treba da se stidimo kako izgleda. Decenijama nije ništa uloženo u postament, staza ne postoji i da je danas kiša, spomeniku niko ne bi mogao ni da priđe. To govori o dosta kako se Srbija odnosi prema istoriji-, rekao je zamenik gradonačelnika.


Prema njegovim rečima, u narednom periodu Grad Beograd će zajedno sa JP "Srbijašume" potpuno rekonstruisati mesto atentata.

-Pre nekoliko dana smo napravili parking i sada ovde može da se parkira 15 automobila. Promenićemo putni pravac kako bi moglo da se dođe od Hajdučke Česme, jer je za sada nemoguće naći mesto atentata i ubistva Kneza Mihaila Obrenovića-, objasnio je on.

Gradski Zavod za zaštitu spomenika, dadaje Vesić, krenuće u restauraciju kamena i postamenta, koji će takođe biti obnovljen.

Biće napravljene, kako tvrdi, staze i klupe kako bi posetioci mogli da sednu.

-Napravićemo i table, kako bi se ljudi bolje upoznali sa životom srpskog kneza, ali i na način na koji je ubijen. Siguran sam da već sledeće godine kada budemo iskazivali poštovanje prema njegovom liku i delu, na obeležavanju godišnjice njegovog ubistva, ćemo stajati na potpuno rekonstruisanom mestu-, istakao je Vesić.

BONUS VIDEO:

VUČIĆ IMA PORUKU ZA MEDICINARE! Biće novo povećanje plata, ako krene privreda

Završetak leve cevi do 2021. godine tunela Straževica (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija