• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.06.2020

18:37

MODERNIZOVANA RAKETNA ARTILJERIJA! Digitalizovanom "ognju" potrebno je svega tri minuta za ispaljivanje!

Podkast

MODERNIZOVANA RAKETNA ARTILJERIJA! Digitalizovanom "ognju" potrebno je svega tri minuta za ispaljivanje!

Podeli vest

U Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci" kod Beograda danas je prikazano završno podešavanje nulte serije modernizovanog raketnog lansera „oganj" sa kontrolnim gađanjem čiji je razvoj završen prošle godine

Ovaj model, osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ima i daleko veću brzinu upotrebe.

Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom "ognju" je potrebno tri minuta, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je tom prilikom da su raketna artiljerija i jedinice raketne artiljerije jedan od najvažnijih delova Kopnene vojske.

- Nedigitalizovani ''oganj'', koji smo do sada imali, za to je morao da potroši 26 minuta - rekao je Vulin i dodao da je reč o velikoj promeni u modernom ratovanju gde se sve računa u minutima i sekundama.

Ministar odbrane poručio je da će Vojska Srbije za nekoliko dana dobiti jednu i po bateriju u svom sastavu, da će se nastaviti s modernizacijom svih sredstava oganj" koje Vojska Srbije ima u značajnom broju i da će se time naša raketna artiljerija značajno unaprediti.

Na tom projektu učestvuje nekoliko preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a nosilac je „Prva petoletka" iz Trstenika koja nabavlja glavne podsisteme.

- Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno da unapredi sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre - rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Ugrađena je potpuno nova elektronika i inercioni navigacioni sistem i drugi podsistemi koji ubrzavaju rad artiljerije, odnosno baterije na vatrenom položaju, objasnio je.

Pošto su uspešno izvedena sva završna podešavanja, pre svega inerciono navigacionog sistema, očekuje se predaja nulte serije, odnosno jedne i po baterije za dve nedelje i očekuje se i inicijalno opremanje ovim artiljerijskim sistemom.

Oruđe je namenjeno za gađanje ciljeva na velikim daljinama.

Ima lako oklopljenu kabinu koja štiti posadu od gelera i puščane municije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija