• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2021

09:35

KLIMATOLOG SVE OBJASNIO! Evo ko je krivac za LOŠ KVALITET VAZDUHA U SRBIJI i šta su to opasne PM čestice!

Podkast

KLIMATOLOG SVE OBJASNIO! Evo ko je krivac za LOŠ KVALITET VAZDUHA U SRBIJI i šta su to opasne PM čestice!

Podeli vest

Slab vetar, magla, vlažnost vazduha dodatno su pogoršali situaciju sa kvalitetom vazduha u Srbiji koji je prethodna dva dana bio veoma zagađen, kaže klimatolog i prof. Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladimir Ðurđević i dodaje da je vazduh u Srbiji, osim PM česticama, zagađen i gasovima koji se lako pretvaraju u čestice.

Ðurđević je za TV K1 pojasnio da se iz odžaka emituju zagađene čestice, ali i gasovi - sumpor oksid i azotni oksid.

Pojašnjava da se kod zagađenja mere PM čestice i da je njihova koncentracija dodatno povećava kada se zbog vlažnosti gasovi pretvore u čestice.

- Imamo razne vrste zagađenja, a to su čestice koje izlaze iz odzaka, ali i gasovi. Mere se čestice, ali kada je vlaga jedan deo gasova se pretvara u čestice. Takvo zagađenje je daleko opasnije - pojasnio je Ðurđević.

On je naveo da je kod nas puno gasova koji se konvertuje u čestice, posebno sumporovih oksida i azotnih oksida, jer naše termoelektrane i velike industrije nemaju tehnologiju koja zaustavlja te gasove.

Među najvećim zagađivačima naveo je termoelektrane Obrenovac i Kostolac.

Komentarišići kartu na kojoj se vidi da je u istočnoj i jugoistočnoj Evropi najveće zagađenje, on je rekao da u tom delu Evrope ima desetak termoelektrana koje emituju sumporove okside, a toliko zagađenje pravi zajedno 250 elektrana u Evropi.

- Kod nas vazduh bogat tim gasovima koji se konvertuje u čestice i po tome se razlikuje istočna i jugoistočna Evropa i zapadna Evropa - naveo je on.

Pojašnjava da mnoge toplane u Srbiji koriste mazut, koji prilikom sagorevanja oslobađa ogromne količine sumpora.

Navodi da je problem u Srbiji što se godinama nije ulagalo u ekologiju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija