• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Aalto University

16.04.2021

08:21 >> 17:29

EVO KAKO SE KORONA ŠIRI U ZATVORENOM PROSTORU? Finski naučnici otkrili veliku tajnu SMRTONOSNOG VIRUSA!

Podkast

EVO KAKO SE KORONA ŠIRI U ZATVORENOM PROSTORU? Finski naučnici otkrili veliku tajnu SMRTONOSNOG VIRUSA!

Podeli vest

Istraživanje su sproveli Univerzitet Alto, Finski meteorološki institut, VTT tehnički istraživački centar Finske i Univerzitet u Helsinkiju

Četiri finske istraživačke organizacije proučavale su prenošenje i širenje virusa korona vazduhom, a preliminarni rezultati pokazali su da čestice virusa, aerosoli, ostaju u vazduhu mnogo duže nego što se prvobitno mislilo, ukazujući da je važno izbegavati zatvorene prostore sa većim brojem ljudi.

Istraživanje su sproveli Univerzitet Alto, Finski meteorološki institut, VTT tehnički istraživački centar Finske i Univerzitet u Helsinkiju.

Naučnici su napravili 3D animaciju na kojoj zaražena osoba kašlje između polica na rafovima poput onih u prodavnicama, uzimajući u obzir i ventilaciju.

Sva četiri centra izvela su samostalno tu animaciju, a rezultat do kojih su došli su isti.

Naime, čestice virusa prenose se vazduhom i šire, a taj proces može trajati nekoliko minuta.

- Neko zaražen može se zakašljati i otići, ali za sobom ostaviti veoma male čestice koje nose virus. Te čestice onda mogu da završe u respiratornom sistemu drugih ljudi u blizini - objašnjava profesor Alto univerziteta Vile Vuorinen.

Ovaj projekat uključio je oko 30 istraživača, naveo je Alto univerzitet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija