• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Суть Вещей

27.05.2021

14:27

RUSI PRAVE SVEMIRSKU NUKLEARNU LETELICU! Evo gde će se "Zevs" uputiti!

Podkast

RUSI PRAVE SVEMIRSKU NUKLEARNU LETELICU! Evo gde će se "Zevs" uputiti!

Podeli vest

Rusi planiraju da do 2030. godine pošalju svemirsku letelicu (svenirski brod) pod imenom "Zevs" na nuklearni pogon na Mesec, zatim Veneru, odakle će se uz pomoć njenog gravitacionog polja uputiti ka Jupiteru

Energetski modul svemirske letelice, pod imenom "Zevs“, konstruisan je tako da proizvodi dovoljno snage kako bi prevezao teški teret kroz duboki svemir. U suštini, letelica će biti pokretna nuklearna elektrana.

Nekoliko zemalja razmatra sličnu tehnologiju kao način da se skrati vreme putovanja kroz svemir. Trenutno se svemirske letelice oslanjaju na solarnu energiju ili gravitaciju za ubrzanje letelica, što znači da bi u takvim letelicama astronautima bilo potrebno više od tri godine da odu i vrate se sa Marsa. Stručnjaci Američke svemirske agencije (NASA) procenjuju da bi svemirska letelica na nuklearni pogon skratila ovo putovanje za godinu dana.

Njihov modul "Zevs“ bi bio mnogo napredniji nuklearni reaktor koji bi koristio 500 kilovata kako bi se kretao od planete do planete, kako navodi ruska državna agencija Sputnjik.

 

Foto: printscreen

Prema planu misije, letelica će prvo krenuti ka Mesecu, a zatim nastaviti ka Veneri čiju gravitaciju će da iskoristi kako bi se odbacila ka krajnjem odredištu – Jupiteru, što bi pomoglo da se sačuva što više pogonskog goriva.

 

Čitava misija bi trajala 50 meseci (nešto više od četiri godine), prema Aleksandru Blašenku, izvršnom direktoru Roskosmosa za dugoročne programe i nauku. Tokom prezentacije u Moskvi, Blašenko je rekao da Roskosmos i Ruska akademija nauka još uvek rade na izračunavanju putanje leta, kao i tačne mase koju će letelica moći da ponese.

Pretpostavlja se da će ova misija biti preteča u probijanju novih granica ruskog svemirskog programa, odnosno da će buduća svemirska stanica koju Rusija planira da izgradi, koristiti istu nuklearnu tehnologiju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PRVO "SAMO SKRENEŠ", A ONDA ZAVRŠIŠ - U "BIBLIOTECI"! Ovo su ČUVENE KAFANE o čijim se nazivima priča širom sveta! /VIDEO/
Live TV

PRVO "SAMO SKRENEŠ", A ONDA ZAVRŠIŠ - U "BIBLIOTECI"! Ovo su ČUVENE KAFANE o čijim se nazivima priča širom sveta! /VIDEO/

Ono što su u Antičkoj Grčkoj bili trgovi, to su u Srbiji kafane. One su mesto društvenog života, u njima se obavljaju sastanci, piše poezija, nalaze ljubavnici. U našoj zemlji je bez njih nemoguće zamisliti svakodnevicu, a o nekima se glas čuo nadaleko i to samo zbog imena. Naša ekipa posetila je dve kragujevačke kafane, evo i zašto.

29.05.2021

12:00 >> 20:42

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija