NEVIDLJIVI HEROJI EPIDEMIJE KORONE Ljubiša Knežević, nutricionista i šef odeljenja za ishranu u KBC Zvezdara Za jednu smenu spremimo čak 1.500 obroka

Informer

11:28 Tv In 0

JOVANA MATIJAŠEVIĆ | 12. 06. 2021.

NEVIDLJIVI HEROJI EPIDEMIJE KORONE Ljubiša Knežević, nutricionista i šef odeljenja za ishranu u KBC "Zvezdara" Za jednu smenu spremimo čak 1.500 obroka

Veliki teret u epidemiji korone, pored zdravstvenih radnika, poneli su i zaposleni u bolničkim kuhinjama. Oni su spremali obroke za sve obolele, ali i za zaposlene koji rade u kovid-bolnicama!


Obišli smo kuhinju u KBC "Zvezdara", koji je među poslednjima izašao iz kovid sistema. U ovoj ustanovi tri kuvara, dva pomoćna radnika i magacioner, uprkos dodatnoj opremi i otežanim uslovima za rad, mesecima su svakog dana spremali više od 1.500 obroka.

Hrana preko sonde

Posebno se vodi računa o ishrani pacijenata koji su na respiratoru jer oni primaju tečnu hranu koja se ubrizgava preko sonde
Ljubiša Knežević

Na čelu ove vredne ekipe nalazi se šef odeljenja za ishranu, nutricionista Ljubiša Knežević. On je zadužen da pravi jelovnike, nadgleda proces spremanja hrane, ali i da brine da svaki pacijenti dobije ono što odgovara njegovom zdravstvenom stanju.
- Raditi u ovakvoj epidemiji nije nimalo lako. Pogotovo je bilo teško na početku. Sve nepoznato, velika doza straha da se ne zarazite, dodatna oprema, mantili, maske, rukavice, viziri... Problemi oko organizacije, morali smo da menjamo način rada, uslove. Ali kako je vreme odmicalo, privikli smo se i uspešno obavljali svoj posao - započinje svoju priču Ljubiša i objašnjava kako izgleda jedan radni dan u kuhinji u crvenoj zoni:

- Za jednu smenu moramo da spremimo 1.500 obroka, kako za pacijente, tako i za zaposlene. Ishranu isplaniramo dan ranije kako bismo obezbedili sve namirnice potrebne za doručak, ručak i večeru. Svaki obrok mora da bude bogat mesom, čorbama, salatama, pecivima i dezertima. Imamo čak i jelovnike za one koji su vegetarijanci. Posebno se vodi računa o ishrani pacijenata koji su na respiratoru jer oni primaju tečnu hranu koja se ubrizgava preko sonde. Zatim se sve to pakuje u jednokratne stiropor posude sa plastičnim escajgom, jer se sa odeljenja ništa ne sme vratiti u kuhinju zbog širenja zaraze.

Informer


Kako kaže, ni sam ne zna kako su njegov tim i on izdržali takav tempo rada.
- Strogo smo vodili računa da sve bude čisto, sterilno zbog virusa i zaista su pritisak i odgovornost bili veliki. Sve smo morali da stižemo na vreme, jer obroci ne smeju da kasne. Onda je bilo momenata kada je osoblje počelo da se zaražava i kad smo radili sa smanjenim kapacitetom. Ali znali smo da ne smemo da odustanemo. Jer ako kuhinja zakaže, svi će ostati gladni. Uspeli smo da izdržimo!

Informer


A kada smo šefa kuhinje pitali šta je prvo uradio kada se crvena zona zatvorila, kroz osmeh nam je rekao:
- Skinuo sam masku i obukao svoju staru uniformu. Svi željno iščekujemo kraj ove epidemije i povratak normalnom životu. Zato pozivam ljude da se vakcinišu!
 

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.