• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: JOVANA MATIJAŠEVIĆ

19.06.2021

11:00

NEVIDLJIVI HEROJI PANDEMIJE KORONE! Luka Dragović, volonter na beogradskom Sajmu, na punktu za vakcinaciju! Iz školske klupe u borbu s koronom!

Informer

Podkast

NEVIDLJIVI HEROJI PANDEMIJE KORONE! Luka Dragović, volonter na beogradskom Sajmu, na punktu za vakcinaciju! Iz školske klupe u borbu s koronom!

Podeli vest

Luka Dragović učenik je Srednje medicinske škole "Zaharija Orfelin" koji već tri meseca vredno volontira na beogradskom Sajmu na punktu za vakcinaciju. U svoju prvu zdravstvenu misiju poslat je preko škole, a kako kaže, među prvima se prijavio kao dobrovoljac jer je hteo da pomogne svojim budućim kolegama koji se više od godinu dana bore sa epidemijom korone

Ovaj mladi momak ne krije da je preponosan, što daje svoj doprinos zdravstvu i što ujedno radi ono što voli i za šta se školovao.

- Ponudu smo dobili preko škole i nijednog trenutka se nisam dvoumio. Među prvima sam se prijavio i bio spreman da obučem skafander i pomognem. Osećao sam potrebu da budem deo ove borbe, jer se za to školujem i beli mantil je moj izbor. Želim da pomognem da što pre izađemo iz epidemije. Da podignemo svest da se što više ljudi vakciniše, pre svega mojih vršnjaka - započinje svoju priču Luka i otkriva kako izgleda jedan njegov radni dan na Sajmu:

Foto: Informer

- Na Sajam dolazim malo pre 8 sati ujutru, pripremamo svaki punkt za rad i čekamo građane. Pomažemo im da popune saglasnost, sprovedemo ih do lekarske kabine, zatim do IT odeljka, a onda i do samog punkta za vakcinaciju. Tu smo zaista da uradimo sve što treba i uopšte nam nije teško. Čak ni u opremi koju moramo da nosimo celu smenu. Međutim, naš deo posla je da budemo i u čekaonici nakon davanja vakcine, ukoliko dođe do neke neželjene reakcije. Do sada ih je veoma malo bilo, i to se uglavnom građani požale na slabost i malaksalost. Najčešće zbog straha i uzbuđenja, ali se dešavalo da na punkt dođu gladni i umorni. U takvim situacijama najbitnije je da reagujemo brzo i pribrano. A tome nas svakako uče u školi.

Na pitanje kako usklađuje školu i volontiranje, odgovara:

Svake subote "Nevidljivi heroji" na informer.rs

Serijal "Nevidljivi heroji epidemije", posvećen svim radnicima u crvenoj zoni koji se više od godinu dana bore sa opakim virusom i brinu o svakom pacijentu, možete gledati svake subote na TVIN, na portalu informer.rs.

- Trudim se da budem odgovoran i uspešan. Nakon Sajma dođem kući, odmorim se, posvetim se malo privatnom životu, a onda prelazim na školske obaveze. Do sada sve dobro usklađujem i postižem dobre rezultate. Ali moram priznati da mi i profesori zaista izlaze u susret i imaju razumevanja za sve nas koji volontiramo.

A kada smo ga za kraj razgovara pitali šta ima da poruči svojim vršnjacima, jedan od heroja beogradskog sajma bez razmišljanja je rekao:

Foto: Informer

- Želim sve da ih pozovem da dođu na bilo koji punkt i prime vakcinu po izboru. Ja sam se vakcinisao. Nije ništa strašno, ništa opasno, a korisno je. Sačuvaćemo i sebe i druge od virusa, stvorićemo imunitet i živećemo kao pre. Epidemija će se okončati samo ako se mi potrudimo!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija