• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: JOVANA MATIJAŠEVIĆ

26.06.2021

10:56

BILA SAM KAO ZOMBI, TOLIKO SAM BILA UMORNA! Potresna ispovest Slavice Pražić, vođe grupe vešeraja u KBC "Bežanijska kosa"!

printscreen tvin

Podkast

BILA SAM KAO ZOMBI, TOLIKO SAM BILA UMORNA! Potresna ispovest Slavice Pražić, vođe grupe vešeraja u KBC "Bežanijska kosa"!

Podeli vest

U vešeraju Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa" radi se punom parom 24 sata dnevno.

Vredna ekipa na čelu sa Slavicom Pražić više od godinu dana radila je u crvenoj zoni i neumorno se brinula da svaki krevet bude uredan, sa čistom i opranom posteljinom, ali i da se svi sačuvaju od virusa korona. Najvažnije je, kaže Slavica, da se sve detaljno dezinfikuje i da pacijentima bar malo bude prijatno i udobno dok leže u bolnici i bore se sa opakim virusom.

Foto: printscreen tvin

- Epidemija traje više od godinu dana, a mi smo nekoliko puta ulazili u kovid sistem i izlazili iz njega! Posao smo radili kao i inače, ali sa mnogo više stresa i muke. Morali smo da vodimo računa o higijeni, o zaštiti. Brinuli smo da zaraženi leže u čistom, da vide da neko vodi brigu o njima, jer to mnogo znači kada već moraju da leže u bolnici i bore se za život. Pogotovo oni koji su bili u teškim stanjima, a takvih je bilo mnogo - priča Slavica i otkriva kako izgleda njen posao u crvenoj zoni:

Svake subote "Nevidljivi heroji" na informer.rs

Serijal "Nevidljivi heroji epidemije", posvećen svim radnicima u crvenoj zoni koji se više od godinu dana bore sa opakim virusom i brinu o svakom pacijentu, možete gledati svake subote na TVIN, na portalu informer.rs.

- Sva posteljina se skida svakodnevno, po nekoliko puta dnevno. Pakuje se u džakove jer je sve kontaminirano i "prljavim putem" iz crvene zone odlazi u deo za pranje. Važno je da se ni u jednom trenutku to ne otvori kako ne bi došlo do širenja zaraze. Kada se sve skupi, dolaze serviseri i to se odnosi na tretiranje. Svakog dana spremamo i čistu posteljinu. Detaljno opranu i dezinfikovanu, pakujemo na kolica i vozimo do odeljenja gde su pacijenti. Pored posteljine, brinemo se i o uniformama naših zaposlenih koje takođe moraju biti čiste, ispeglane, oprane. Posla je bilo preko glave, mnogo smo bili umorni, nervozni, uplašeni, ali uhodali smo se. Opstali smo, bili smo složni i niko ni u jednom trenutku nije pomislio da odustane, jer pacijenti ne smeju da trpe.

Međutim, i pored teške i naporne godine u crvenoj zoni, Slavica je i dalja puna energije i optimizma da će svemu ovome doći kraj i da se nikada više nećemo naći u sličnoj situaciji!

- Bilo je veoma teško dok smo bili kovid-bolnica. Bilo je dana kada sam od umora hodala kao zombi, sve sam radila mehanički. Privatni život se izgubio, odemo kući, odmorimo se, jedemo i idemo u novu smenu. Ne znamo koliko će još ovo da traje. Mi smo se vakcinisali, zaštitili, jer ne želimo više u kovid sistem, nemamo snage, preumorni smo. Zato apelujem na sve druge da urade isto - da poštuju mere i vakcinišu se. Virus nije nestao, a samo ga vakcinacija može zaustaviti - napominje ova heroina.

Foto: printscreen tvin

Kada smo je za kraj razgovara upitali šta će prvo uraditi kada se epidemija završi, kroz smeh nam je otkrila:

- Idem u u kafanu!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija