• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

14.12.2021

08:53

ANA JE BORBU S KARCINOMOM PRIHVATILA KAO IZAZOV, a sada pomaže i drugim ženama:  RANA DIJAGNOZA - BOLJA PROGNOZA!

printscreen

Podkast

ANA JE BORBU S KARCINOMOM PRIHVATILA KAO IZAZOV, a sada pomaže i drugim ženama: RANA DIJAGNOZA - BOLJA PROGNOZA!

Podeli vest

Udruženje "Žena uz ženu" nudi besplatnu podršku obolelima od karcinoma dojke

Od karcinoma dojke u Srbiji godišnje oboli oko 4000 žena, a  premine između 1300-1600 njih. U cilju podizanja svesti o bolesti, koja na dnevnom nivou odnese 5 života, Ana Dornik u martu ove godine osnovala je udruženje simboličnog naziva "Žena uz ženu".

Na takvu ideju podstakla ju je lična borba tokom koje je, hrabreći sebe, afirmativnim tekstovima na instagram strani ohrabrivala i druge žene koje su prolazile kroz isto iskustvo. Osim  podrške obolelima, udrženje se bavi i edukacijom i prevencijom .

Obolelim ženama udruženje nudi niz edukacionih programa iz oblasti onkologije, radilogije, psihologa, ali i savete nutricionista, dermatologa. Ni preventiva se ne zapostavlja, a iz udruženja poručuju da rana dijagnoza donosi bolju prognozu.

Karcinom dojke je izlečiv ali na žalost 50 posto žena dođe kada je već u metastazi zato što odlažu pregled, navodi Ana i dodaje da je od ključnog značaja skupiti hrabrost i potražiti pomoć.

Veliki problem predstavlja činjenica da se organizovanim skrininzima pokrije oko 25% ženske populacije, a da bi taj efekat bio potpun treba da pokrije barem 75%.

Na pitanje koliko je čest slučaj da žene imaju podršku svojih partnera tokom procesa lečenja i oporavka, Ana odgovara da nema univerzalnog odgovora, ali da se udruženju često za pomoć javljaju osobe koje same prolaze kroz taj osetljiv period života.

Žene moraju da budu hrabre i isto tako moraju da svojim stavom menjaju svet, kroz kakve god izazove da prolaze podsećaju iz udruženja "Žena uz ženu". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija