• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

04.01.2022

11:29

RAK JE ZAREZ, A NE TAČKA! Život Nastasije Nedimović promenio se preko noći kada su joj lekari tokom trudnoće saopštili strašnu dijagnozu!

printscreen

Podkast

RAK JE ZAREZ, A NE TAČKA! Život Nastasije Nedimović promenio se preko noći kada su joj lekari tokom trudnoće saopštili strašnu dijagnozu!

Podeli vest

Život lupa ćuške i nikad ne znaš kada si ti na redu

Novosađanka Nastasija Nedimović aktivno se bavila sportom, igrala za vaterpolo reprezentaciju, upoznala čoveka svog života i u 25. godini rodila ćerkicu Niju. Sve je proticalo u najboljem redu do trenutka kada je drugi put ostala trudna.

- U toku druge trudnoće krenuli su simptomi bolesti za koju ja u tom trenutku nisam znala, a lekari su ih pripisivali drugom stanju. Pojavila se anemija koja je brzo napredovala. Zbog velikog deficita hemoglobina javljao se umor mnogo veći nego ostalim trudnicama, priseća se Nastasija.

Nakon toga budućoj mladoj mami javlja se išijas u obe noge i spazmi u leđima pri svakom udisaju. U 7. mesecu trudnoće Nastasija ostaje potpuno nepokretna, carskim rezom prevremeno rađa sina Vuka i po prvi put susreće se sa dijagnozom multipli mijelom - rak koštane srži - neizlečiva bolest.

- Na porođaju su mi se desili prelomi grudne kosti, rebara, a saznali smo i da su mi pre toga napukla dva pršljena što će kasnije mnogo usporiti moj oporavak.

Ova hrabra žena nedugo posle porođaja prebačena je u Klinički centar Vojvodine gde je započeto lečenje, a potom obavljena i transplantacija koštane srži.

- Bitno je imati u celoj toj borbi podršku porodice i prijatelja. Ono što smo mi shvatili da je takođe od ključnog značaja je ishrana - izbacivanje šećera, mesa, mlečnih proizvoda, belog brašna i da se posvetim više voću, povrću i sveže ceđenim sokovima. To je bio jedan od prvih koraka koji je mene i psihički smirivao. To je bilo nešto što ja mogu da uradim za sebe,dok su lekari i lekovi su obavljali svoje deo posla, ističe Nastasija. 

Prvi meč koji je Nastasija dobila bilo je ponovno prohodavnje. Želja joj je bila da se protiv neočekivanog neprijatelja bori na svojim nogama. Usledili su meseci, za koje kaže da su joj bili fizički najbolniji, budući da su uključivali rad sa fizioterapeutom i naporne vežbe.

Tokom borbe najteže joj je pala odvojenost od dece, u isto vreme, ona su bila i najveći pokretač i snaga da dobije bitku za život. I dobila je.

- Više sam se fokusirala na sebe, na svoje bližnje i mnogo više obraćam pažnju na zdravlje, na svoj imunitet. Trudim se svim silama, s obzirom da se dijagnoza multiplog mijeloma smatra hroničnom i da je prosečan životni vek obolelih pet godina. Posvećena sam tome da mi se više nikad ne vrati. I znam da ću tako izgurati i da ću živeti bar do 99. godine., sa osmehom poručuje Nastasija


Ljubav je pola imuniteta, tvrdi Nedimovićeva i dodaje da povratak prirodi, zdrava ishrana, pozivitno okruženje i snaga volje mogu da obrnu karte koje vam život dodeli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija